‘Neutrale host prima oplossing voor indoordekking’

In Nederland zouden er meerdere bedrijven interesse hebben in een Neutral Host-model voor het realiseren van indoordekking voor grote gebouwen. Dat stelde Strict Consulting tijdens een bijeenkomst van BTG en Huawei over small cells en indoordekking. De Neutral Host realiseert en beheert dan de infrastructuur in een gebouw, namens alle mobiele operators. BTG onderhandelt met aanbieders en operators en sluit partnerovereenkomsten over manieren om indoordekking op een hoger niveau te tillen, vertelt BTG-voorzitter Jan van Alphen.

bijeenkomst_indoordekking099

Indoordekking

BTG zoekt naar manieren voor haar leden om indoordekking te verbeteren. Indoordekking is immers een van de grote uitdagingen waar de leden van BTG voor staan. Niet alleen willen ze hun bezoekers – op elk mobiel netwerk – een goede dekking bieden, ook bedrijfsinterne communicatie leunt steeds zwaarder op mobiele dekking.

Themasessie met MNO's

In april organiseerde BTG een eerdere themasessie over het onderwerp. De vier mobiele operators kregen van ‘landlords’ feedback op hun beleid. Globaal gezien gaat het daarbij om eigenaars, verhuurders van kantoorgebouwen en huurders/gebruikers van drukke locaties, met bedrijfskritieke dienstverlening. BTG kent onder haar leden (universitair) ziekenhuizen, politie en Defensie maar bijvoorbeeld ook Koninklijke Schiphol NV.

Kritiek

Samengevat komt de kritiek erop neer dat de operators ‘tot aan de deur’ dekking realiseren – met macronetwerken in de buitenlucht. Als een bedrijf indoordekking wil, dient het de kosten van aanleg en verantwoordelijkheid voor de servicekwaliteit voor zijn rekening te nemen. Een huurder zit er vaak echter helemaal niet op te wachten om die expertise te ontwikkelen, waarbij de mobiele operators de voorwaarden dicteren.

De operators wijzen er op hun beurt op dat grote bedrijven vaak om de drie jaar hun telecom aanbesteden en dan mogelijk overstappen op een ander netwerk. Dat maakt het moeilijker om een goede return on investment te verkrijgen voor hun investeringen in indoordekking, of het nou een DAS-systeem is, of small cells of een repeater.

5G vraagt om extra capaciteit

Als vervolg op die sessie van april organiseerde Huawei, sinds kort partner van BTG, op 22 september een tweede sessie, met de focus op de technologie in plaats van de aanbieders. Adrian Pais, senior consultant bij TNO, schetste hierbij in vogelvlucht de ontwikkeling van 4G naar 5G. In mobiele netwerken komt steeds meer fiber te zitten – om voldoende capaciteit te hebben in een 4G-netwerk, is een volgende uitbouwfase noodzakelijk. Via verdichting met small cells wordt capaciteit toegevoegd. Nieuw spectrum, waaronder ook de 5,0-GHz band en in de toekomst millimeter-spectrum, zorgt voor extra capaciteit.

Dat vraagt echter om véél meer kleine antennes en een netwerk dat veel rekenkracht inzet om interferentie tussen en binnen cellen te mitigeren. Interferentie oplossen gaat het beste vanaf een centrale locatie. Dat kan wel betekenen dat de baseband-apparatuur op kilometers afstand komt te staan van de radio heads.

Daartussen is glasvezel noodzakelijk. Volgens Pais kan een 4G-cel nu al 2,45 Gbps capaciteit eisen en zal dat met 5G alleen maar meer worden. Daarnaast belooft 5G bedrijfskritische technologie te worden voor belangrijke industriële sectoren, zoals industrie en gezondheidszorg. Indoor is 5G dus ook essentieel. Dat maakt het noodzakelijk om samen te werken aan de uitrol van 5G.

Netwerkkwaliteit als onderscheidende factor

De kwaliteit van netwerken is een belangrijke onderscheidende factor, vertelt Ralf Papst van het Duitse bedrijf P3 Communications. P3 test mobiele netwerken door wereldwijd ruim vijftig auto’s te laten rondrijden die alleen maar kilometers maken om de kwaliteit van netwerken te meten, ook in Nederland. Die autometingen worden door P3 omgezet in een publicitair aantrekkelijke score op een schaal van duizend punten. In maart dit jaar scoorden de vier Nederlandse netwerken zeer goed: tussen de 904 en 966 punten. De vier netwerken zijn de beste van Europa.

P3 heeft ook een meetprotocol voor indoordekking, maar het is moeilijker om die resultaten te verzamelen en te valideren. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is er voldoende animo om rugzakmetingen te doen in treinen en publiek toegankelijke ruimtes zoals stations, stadions, winkelcentra en ziekenhuizen. Verder hebben alleen het Verenigd Koninkrijk en Australië die test. Om indoor beter te kunnen meten, heeft P3 een Android-app ontwikkeld, waarmee het in 2017 de eerste rapportages wil maken. Dat kan de ontwikkeling en samenwerking bij indoordekking een zetje in de goede richting geven.

Joint Operator-model in het Verenigd Koninkrijk

Mayank Kapadia van Huawei UK wijst op het belang van samenwerking. Door de handen ineen te slaan, kunnen mobiele operators tegen lagere kosten een goede dekking realiseren, ook indoor. In het Verenigd Koninkrijk is hiervoor enkele jaren geleden een model ontwikkeld: JOTS (Joint Operator Technology Specifications) for shared indoor systems. Vodafone, 3, EE en O2 werken samen; vraagt een klant indoordekking aan, dan is er gewoonlijk één operator die de kar trekt. Dat bedrijf legt de Neutral Host Solution aan en zorgt voor locaties, energie en zaken als fronthaul en backhaul. Op die manier zijn allerlei locaties van indoorbereik voorzien, waaronder de Eurotunnel, Wembley en The Shard, het hoogste gebouw van Londen.

In Indonesië is de overheid de drijvende kracht achter een alliantie om mobiele connectiviteit voor alle netwerken ineens uit te rollen, zoals naar de 20.000 buurtsupermarkten van Indomaret en de 11.000 van Alfa.

Neutral Host-model in Nederland?

Eildert van Dijken, consultant bij Strict, stelt dat een operator niet met 3000 bedrijven tegelijk kan praten over indoordekking. Ook daarom is het een win-win-situatie als er een Neutral Host is die voor vier mobiele operators indoordekking kan realiseren.

De voortschrijdende technologie biedt daar een oplossing voor. Multefire is een standaard die in ontwikkeling is om LTE te verzorgen over licentievrij spectrum in de 5,0-GHz wifi-band. In die band is genoeg capaciteit om alle mobiele operators een carrier te geven én de co-existentie met wifi te bewaken.

Er zijn meerdere bedrijven in Nederland die Neutral Host zouden kunnen worden, stelt hij. De landlord is bereid om te investeren in technologie. De Neutral Host is daardoor in staat om te werken met een horizon van vijf à tien jaar voor alle netwerken, ook als een gebruiker na drie jaar weer een aanbesteding uitschrijft.

BTG onderhandelt met operators

BTG voert gesprekken met de operators over de normering en functionele eisen van zo’n benadering, vertelt voorzitter Jan van Alphen. Die gesprekken zijn echter complex en gevoelig van aard. Na de eerdere sessie van april hebben de vier operators hun medewerking toegezegd. Van Alphen benadrukt dat de gesprekken gaan over de technologie. Er is nog geen commerciële fase.

In het Verenigd Koninkrijk heeft toezichthouder Ofcom een belangrijke rol gespeeld met regelgeving en toezicht. Het ministerie van Economische Zaken is op de hoogte van de gesprekken over indoordekking, maar zal geen actieve rol spelen in de onderhandelingen, legt van Alphen uit. EZ heeft wel de intentie om de eventueel gemaakte afspraken in een Code of Conduct te ondersteunen. De opstelling van ACM is nog onbekend, deze afstemming vindt nog door BTG plaats. Het is nog onbekend of en wanneer dit traject vrucht afwerpt, maar BTG zet zich er als mediator voor in.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.