Wachtwoordmoeheid leidt tot gevaarlijk online gedrag

Een overdaad aan wachtwoorden leidt tot gevaarlijk gedrag en wachtwoordmoeheid, zowel online als in het echte leven. Dit laat een onderzoek van het Amerikaanse Institute of Standards and Technology zien.

Het onderzoek heeft gekeken naar het computergebruik thuis, maar ook op het werk. De geïnterviewden varieerden in leeftijd tussen 20 en 69 en zijn werkzaam in uiteenlopende beroepen. De deelnemers werd onder meer gevraagd naar hun mening over online veiligheid en privacy. Er is gekeken naar online winkelen en bankieren, maar ook naar beveiligingstools en -terminologie.

wachtwoordmoeheid

Wachtwoordmoeheid

Uit het onderzoek blijkt dat de gewone gebruiker zich overladen voelt en genoeg heeft van het steeds maar op de hoede te moeten zijn. Ook het telkens gewezen worden op veilig gedrag lijkt een averechts effect te hebben.

Veel gehoorde reacties zijn: "Ik word moe van het moeten onthouden van gebruikersnamen en wachtwoorden" en "Ik vind het maar niks als er extra veiligheidsmaateregelen worden genomen of wanneer ik niet meer bij mijn account kan omdat ik mijn wachtwoord verkeerd intypte." Dergelijke opmerkingen zijn door de onderzoekers samengevat als 'security fatigue', waarbij mensen niets meer willen weten van computerveiligheid.

Veel wachtwoorden, groot risico

Volgens de auteurs van het onderzoek heeft deze gelatenheid rond online veiligheid gevolgen voor het werk en het dagelijks leven. "Het is gevaarlijk, omdat veel mensen hun bankzaken online doen en bovendien wordt veel informatie, zoals patiëntgegevens op internet bijgehouden", zegt cognitief psycholoog en mede-auteur Brian Stanton. "Als mensen niet weten hoe online veiligheid werkt, gaan ze het ook niet toepassen. Dat is een groot risico."

Deze wachtwoordmoeheid leidt tot besluiteloosheid waardoor de gebruiker geen beslissingen meer wilt nemen en de veiligheid aan zijn laars lapt. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat gebruikers zo min mogelijk geconfronteerd worden met beveiligingszaken en wanneer dat onvermijdelijk is om de opties zo eenvoudig mogelijk te houden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.