Google biedt eigen Pixel-smartphones en wijzigt strategie

Google heeft het lange tijd aan partners overgelaten smartphones met Googles Android erop uit te brengen. Met de nieuwe Pixel-smartphones, 'made by Google', is de strategie gewijzigd. Daarbij wordt ook meer met providers samengewerkt dan bij eerdere eigen toestellen.

De Google Pixel-smartphones

YouTube player

Google heeft twee toestellen uitgebracht, de Pixel en de Pixel XL. Beide toestellen hebben vergelijkbare specificaties maar de XL is groter, met een scherm van 5,5 inch in plaats van 5 inch. De schermresolutie en de batterij zijn bij de XL ook groter. Uiteraard worden de toestellen geleverd met de nieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem Android, versie 7.1. Qua prestaties kunnen de Pixels zich meten met andere topsmartphones zoals Samsungs Galaxy-lijn of Apples iPhones, qua prijs zijn ze even duur of duurder.

Nieuwe strategie

Bij de Nexus-lijn werkte Google samen met partners zoals LG, HTC of Huawei en stond diens logo ook op de telefoon. Bij de Pixels is echter alleen een 'G' op de achterkant en worden ze aangeprezen onder de slogan 'made by Google'. De Nexus-lijn bood vanaf het begin goede hardware voor een gunstige prijs, hoewel de toestellen ook qua prijs steeds verder richting het hoogste segment gingen. De Pixels behoren met losse verkoopprijzen van 950 euro voor de kleine versie en 1050 euro voor de XL tot de duurste smartphones op de markt. De Nexus-lijn werd vooral via de eigen online winkel van Google verkocht, maar ook dit verandert bij de Pixels.

Samen met providers

Pixel-smartphonesProminent op Googles website wordt voor de Amerikaanse markt provider Verizon genoemd. Zeker gezien de hoge prijzen is het voor consumenten gemakkelijker om het toestel (met korting) bij een abonnement aan te schaffen. Overigens is het toestel ook direct via Google te koop, en werkt die versie ook met netwerken van andere providers. De Verizon-toestellen zullen zijn voorzien van apps van de provider en ook updates zullen via Verizon verlopen. Of Google voor de Nederlandse markt soortgelijke samenwerkingen aangaat is nog niet bekend.

Eigen ecosysteem

Google probeert via de Pixel-smartphones ook meer een eigen ecosysteem te creëren, zoals Apple met zijn iPhones en andere producten doet. Een van de pluspunten van de Pixels is de Google Assistant, een door kunstmatige intelligentie gestuurde persoonlijke assistent die de gebruiker steeds meer werk uit handen moet nemen. Deze Assistant zal vooralsnog op andere Android-telefoons niet beschikbaar komen, alleen op de Pixels. Met de gewijzigde strategie gaat Google meer direct de concurrentie aan met Apple en met andere Android-telefoonfabrikanten. Het is een eerste stap op een nieuwe weg.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.