Eerste Kamer neemt wet voor sterkere net-neutraliteit aan, T-Mobile niet blij

Gisteren heeft de Eerste Kamer ingestemd met een aanpassing van de Telecommunicatiewet. Hiermee worden de EU-regels rondom de net-neutraliteit en het einde van de roamingkosten in de Nederlandse wetgeving opgenomen. De Nederlandse regels voor net-neutraliteit gaan echter nog verder dan wat de EU in gedachte had en onder andere T-Mobile is hier niet blij mee. De provider heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen.

eerste kamer

Net-neutraliteit

In de Nederlandse wetgeving waren de principes van net-neutraliteit al sinds 2012 geïmplementeerd, in de eerste versie van de Telecommunicatiewet. Toen waren de Nederlandse regels al veel strenger dan die van de EU. Het belangrijkst was een verbod op prijsdiscriminatie. Dat is ook bekend onder de naam ‘zero rating’ en betekent dat een provider zijn klanten gratis toegang geeft tot bepaalde diensten, zonder dat er voor de mobiele data geld wordt gevraagd. T-Mobile heeft dit recent ingevoerd voor muziekstreamingdiensten: het gebruik hiervan wordt niet meegenomen in de databundel. In de EU-regels is negatieve prijsdiscriminatie (extra geld vragen voor bepaalde diensten) ongewenst, positieve discriminatie mag in principe wel.

T-Mobile ontevreden

Uiteraard is T-Mobile dan ook niet blij met de nieuwe wet. De provider gaf meteen aan naar de rechter te willen stappen om ervoor te zorgen dat de wet niet doorgaat. Volgens T-Mobile is het aanbod in lijn met de EU-regels en dus ook geldig in Nederland. Verder gaf het bedrijf aan dat het verbaasd is dat de Eerste Kamer een wet aanneemt die in strijd is met de Europese wetgeving. Brancheorganisatie GSMA steunt T-Mobile en zegt dat de wet innovatie kan hinderen en voor een lagere kwaliteit van diensten voor consumenten kan zorgen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.