Qualcomm: ‘5G operationeel in eerste helft van 2018’

In de mobiele wereld wordt met grote interesse gekeken naar de lancering van 5G. Dit moet het huidige 4G vervangen en belooft een spectaculaire verbetering. De huidige verwachting is dat tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 5G zijn opwachting zal maken. Qualcomm heeft het eerste 5G-modem aangekondigd.
5g

Snapdragon

Tijdens een topbijeenkomst in Hong Kong van Qualcomm speelde de fabrikant van processoren open kaart. De makers van de Snapdragon X50 – de eerste 5G-Modem – lieten weten dat de verwachting is dat het netwerk Korea Telecom de primeur zal hebben. Gemikt wordt op de Olympische Winterspelen in 2018 die niet geheel toevallig in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang plaats zullen vinden.

Honderd keer sneller

Met 5G zal een enorme sprong gemaakt worden in de snelheid. Metingen hebben vooralsnog uitgewezen dat het systeem liefst honderd keer sneller is dan de technologie die momenteel met 4G gebruikt wordt. Er zijn echter nog enkele problemen waar een passende oplossing voor gevonden moet worden. De Snapdragon processors worden gebruikt in de mobiele telefoons van LG en HTC maar bijvoorbeeld Apple gebruikt het systeem niet.

Millimeter Waves

Een andere uitdaging is dat 5G gebruik maakt van een hoog frequentie spectrum, ook wel bekend als millimeter waves. Deze golven kunnen weliswaar grote aantallen data verplaatsen met minimale vertraging, maar kan dit alleen op relatieve korte afstanden, komt maar lastig door muren en slecht vooralsnog matig obstakels. Bovendien is het de bedoeling om 5G direct naar de mobiele telefoons te brengen en niet zoals met 4G gebeurde, eerst via hotspots te laten draaien.

Grote interesse

De implementatie van 5G in het huidige internet- en mobiele telefonie-verkeer wordt met grote interesse gevolgd door zowel overheden, de zakenwereld als de consument. Zo zijn internationale verdragen tussen de EU en China al lang getekend. Mede doordat de verwachting is dat het nieuwe 5G netwerk een enorme impuls zal geven aan het Internet of Things.

Unleashing the future of business

5G was een van de onderwerpen tijdens het BTG-event Unleashing the future of business, eind september. Namens T-Mobile, dat ook nauw betrokken is bij de ontwikkeling van 5G, legde Rachid El Hattachi uit hoe 5G geoptimaliseerd moet worden voor verschillende, en voor nu nog onbekende, use cases. Zijn bevindingen zijn terug te lezen in ons verslag van dit BTG-event.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.