EU: Gratis roaming heeft ongewenste gevolgen voor klanten

Het invoeren van gratis roaming in het Europese buitenland zou voor klanten ongewenste gevolgen kunnen hebben, zoals hogere kosten voor mobiele telefonie in het algemeen. Dat zegt de Europese toezichthouder BEREC via een rapport en geeft suggesties voor verbeteringen. De Europese Commissie wil de voorgestelde verbeteringen controleren.

European_Union

Geen extra roamingkosten in het buitenland

De Europese Commissie had voorgesteld dat je vanaf juli 2017 bij reizen naar het EU-buitenland zonder extra kosten mag bellen en surfen. De roamingkosten van nu zouden daarmee verleden tijd zijn. Eerst zat er een beperking op de Fair Use Policy. Een van de belangrijkste onderdelen van het eerste voorstel was dat er maximaal 30 dagen aaneengesloten geroamd mag worden in het buitenland. Daarnaast werd een totaal aantal van 90 dagen per jaar gesteld waarop in het buitenland geroamd mag worden. Na heftige kritiek heeft de Commissie deze laten vallen.

Mobiele providers moeten echter de mogelijkheid hebben om misbruik te voorkomen, bijvoorbeeld als iemand continu in zijn eigen land met een goedkopere buitenlandse SIM-kaart aan het bellen is. Als een Italiaanse SIM alleen in Ierland gebruikt wordt, dan kunnen de providers navragen en eventueel meer geld vragen.

Misbruikregeling niet duidelijk

De taak van BEREC is het om advies te geven aan de Europese Commissie. Het bestaat uit de verschillende toezichthouders van alle EU-landen en een aantal andere landen binnen Europa en vecht voor de rechten van bedrijven en gebruikers. De overkoepelende toezichthouder eist in zijn rapport duidelijkere regels tegen misbruik. Anders worden de regels in de afzonderlijke EU-landen misschien op verschillende manieren geïmplementeerd.

Daarnaast verwacht BEREC grotere kostenrisico’s voor de mobiele providers die dan mogelijk de tarieven in het binnenland verhogen of de databundels kleiner maken. Dat betreft dan vooral klanten die weinig reizen en dus bijna geen gebruikmaken van de gratis roaming. Ten slotte worden ook concurrentievervalsing en negatieve gevolgen voor investeringen in de mobiele infrastructuur genoemd.

Reactie van de Europese Commissie en van Jan van Alphen

De Europese Commissie gaf aan dat ze het rapport zorgvuldig wil controleren. Het doel blijft echter om klanten vanaf juli 2017 zonder beperkingen gratis te laten roamen. De laatste versie van het voorstel wordt uiterlijk op 15 december gepubliceerd.

[userquote user="906"]"In aansluiting op BEREC acht ook ik de kansen op negatieve neveneffecten hoog, als gevolg van de huidige door de Europese Commissie nog te globale uitwerking van Fair Use. Hierbij is onder andere aanvullende aandacht nodig voor de uitwerking van de definitie van misbruik en de mate waarin de gebruiker bij verdenking van misbruik het tegendeel dient aan te tonen. De huidige conceptsituatie laat teveel ruimte voor vrije interpretatie, wat tot een onnodige overmaat van prijscompensatie zal leiden als hierin niet wordt aangescherpt."[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.