Wearables op de werkvloer steeds populairder

Momenteel zijn smartwatches en andere wearables hoofdzakelijk consumentenproducten, maar over niet al te lange tijd worden ze waardevolle tools in bedrijven. Volgens onderzoeksbureau Gartner groeit de wereldwijde verkoop van wearables dit jaar met 18% met een omzet van 18 miljard dollar. Het merendeel van deze apparaten zijn smartwatches en fitnesstrackers, gevolgd door camera's, brillen en armbanden. Ook grote bedrijven zullen deze apparaten inzetten voor bijvoorbeeld gebruikersidentificatie, toegangscontrole en beveiliging.

wearables
"Het bedrijfsmatig inzetten van draagbare technologie staat nog in de kinderschoenen, maar bedrijven zijn er wel van overtuigd dat het veel voordelen kan hebben", zegt Paulo Ferreira, directeur Enterprise Mobility bij Samsung. "Zij willen er dan ook voor zorgen dat ze de juiste technologie en strategie in huis hebben voor de implementatie ervan."

Wearables op de werkvloer zijn een grote bron van informatie

Smartwatches kunnen ingezet worden ten behoeve van tijds- en aanwezigheidsregistratie en toegangscontrole. VR-brillen worden nu voornamelijk gebruikt door het leger en uiteraard voor games. In de toekomst kunnen ze echter ook ingezet worden in trainingssituaties en bij reparatie- en onderhoudswerkzaamheden (zie foto). Daarnaast kunnen wearables voor de werkgever een bron van informatie opleveren in het kader van het terugdringen van ziekteverzuim. Een recent onderzoek onder bijna 1200 Britse werknemers wees uit dat iets minder dan de helft (45%) er geen bezwaar tegen heeft als wearables worden ingezet op het werk. Overigens had 40% wel bezwaar tegen het delen van gezondheidsinformatie met de werkgever.

Nieuwe Enterprise Mobility-tools zijn nodig

Forrester heeft onlangs een rapport uitgebracht waarin staat dat 68% van de IT-beslissers verwacht dat wearables binnen vijf jaar een belangrijk onderdeel van het bedrijf gaat uitmaken. Wearables vormen een nieuwe categorie binnen enterprise mobility. Om deze te beheren, maken bedrijven momenteel gebruik van bestaande management-tools voor de mobiele omgeving, maar ook specifieke beheersoftware voor wearables is aan een opmars bezig. Zo integreert VMWare het wearable managementsysteem SkyLight van APX Labs in hun eigen Airwatch-platform.

BTG organiseert op 26 oktober aanstaande een themabijeenkomst over Enterprise Mobility. Lees meer over de TGG/BTG themabijeenkomst Enterprise Mobility – en meld je direct aan.

One comment on “Wearables op de werkvloer steeds populairder

 1. Carel Lanting on

  Aprilgrap? Gelukkig hebben we in NL en de EU duidelijke wetgeving hierover. Wearables die werknemers controleren acht ik kansloos. Wearables die werknemers ten dienste staan gaan het vast wel maken. Los van wat Samsung beweert.

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.