EU bereikt akkoord over roamingtarieven

De Europese lidstaten hebben met een kleine meerderheid ingestemd met een voorstel over de roamingtarieven die providers elkaar gaan betalen, wanneer roamingkosten voor gebruikers worden afgeschaft. Van alle landen hebben er twaalf, waaronder Nederland, tegengestemd. Lange tijd was het onduidelijk of er een akkoord zou komen. Politico meldde voorafgaand aan het overleg dat er 14 landen voor waren en 14 tegen.Roamingtarieven

Gestage daling

Met ingang van 15 juni 2017 mogen Europese providers geen kosten meer in rekening brengen voor bellen, sms'en en internetten in andere EU-landen. Om die afschaffing mogelijk te maken, moeten de roamingtarieven die de providers aan elkaar berekenen worden aangepast. De Europese Commissie had voorgesteld om maximaal 0,85 cent per megabyte te rekenen. In eerste instantie ligt dit tarief met 1 cent nog hoger. Vervolgens daalt het bedrag met 0,1 of 0,15 cent per jaar, naar 0,5 cent in juni 2021. De prijsstijging is beperkt tot een trede op de schaal. Gemiddeld levert dat een prijs op van 0,73 cent, lager dan het huidige tarief.

Uitzondering

Op aandringen van Spanje komt er een uitzondering voor operators met veel buitenlandse toeristen op hun netwerk, omdat ze anders de investeringen in hun netwerken niet kunnen terugverdienen. Zij mogen het tariefplafond dan in uitzonderlijke gevallen doorbreken. Dat tariefplafond ligt op 0,85 cent, waardoor de uitzondering pas in 2019 van toepassing is.

Slowakije

Huidige voorzitter van de Europese Raad van Ministers Slowakije, heeft de constructie voorgesteld. Veertien EU-lidstaten, waaronder Nederland, hadden voorgesteld om de tarieven juist te verlagen. Onder druk van deze landen werden de tarieven in het voorstel van Slowakije nog wat naar beneden bijgesteld. De geleidelijke daling biedt voor elk wat wils. De prijsverhoging in het eerste jaar verzacht de effecten voor de mobiele operators. Het tarief komt gemiddeld lager uit en gaat uiteindelijk naar 0,50 cent, het tarief dat het Europees Parlement wil. Het formele besluit moet op 2 december door de Europese Raad worden genomen.

[userquote user="906"]Een compromis, waarbij de weg der geleidelijkheid (met toeristenlanden verbijzondering) lijkt te zijn gekozen. Hiervan zal nog moeten blijken wat uiteindelijk de negatieve effecten zullen zijn voor de kosten/tarieven die door de mno's (mobiele providers) zullen worden doorberekend aan de (zakelijke) consument. Het lijkt erop dat hiervoor geen aanvullende beschermende kaderstelling is overeengekomen. Het lijkt mij verstandig dat het EP hiervoor aanvullend nog kaders formuleert.

Uiteindelijk moeten in de finale besluitvorming (2 december as.) alle belangen goed worden beschermd en afgewogen, zowel die van de mno's als die van de afnemers. Transparantie van afspraken is hiervoor een dringende voorwaarde. Gebeurt dit niet, dan zal dit zeker leiden tot nadelige, niet gewenste neveneffecten, zowel in tariefstelling als het hierop anticiperende consumentengedrag en dit wilde men in beginsel met deze regelgeving juist voorkomen.

Het valt me overigens op dat telefonie kennelijk geen onderwerp van discussie lijkt te zijn, wat eens temeer duidelijk maakt dat het huidige inverdienmodel van de mno's vooral is gebaseerd op data-verbruik.[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.