’Problemen op vergunningvrije 2,4- en 5-GHz-netwerken onvermijdelijk’

Het vergunningvrije spectrum wordt steeds belangrijker voor consumenten, organisaties en overheden. Alle routers van tegenwoordig zenden hun wifi-netwerk in de vergunningvrije 2,4- of 5 GHz-band uit. Dit heeft ervoor gezorgd dat de drukte op deze frequenties enorm is geworden, wat vervolgens leidt tot slechtere netwerkprestaties omdat te veel apparaten op dezelfde frequentie zitten. Uit een onderzoek van Agentschap Telecom is gebleken dat de drukte in de toekomst alleen maar zal toenemen, mede door de toename van streamingdiensten en Internet of Things-toepassingen.
draadloos-router

Het onderzoek

Volgens het onderzoek krijgen we de komende jaren te maken met problemen op specifieke locaties, zoals thuis, op kantoorwerkplekken, vervoersknooppunten, stadions, ziekenhuizen en stadscentra. Daarnaast werd een in het kader van het onderzoek consumentenpanel georganiseerd. Det heeft nieuwe inzichten gebracht over het werkelijke gebruik van netwerken thuis. ‘Het gebruik van streaming diensten zoals Netflix en YouTube heeft een grote impact op het spectrumgebruik’, aldus de onderzoekers.

Overlast op bepaalde frequenties

Op dit moment is het vooral erg druk op de 2,4 GHz-frequentie. Dit geldt met name voor de thuislocatie. De toename wordt onder andere veroorzaakt doordat steeds meer mensen thuiswerken en gebruikmaken van clouddiensten en social media. In ziekenhuizen kan de toename in het gebruik van de 2,4-GHz band voor problemen zorgen bij spraak en medische toepassingen. In de toekomst zal hetzelfde ook op de 5 GHz-frequentie gebeuren. Openbare netwerkaanbieders zijn nu al aan het onderzoeken of de 5 GHz-band gebruikt kan worden voor de uitbreiding van de capaciteit van mobiele netwerken.

Bewustwording

Een positief resultaat van het onderzoek was dat de bewustwording bij professionele gebruikers stijgt. Zij weten dat problemen op deze frequenties onvermijdelijk zijn en dat het gebruik van het vergunningvrije spectrum voor kritische bedrijfsprocessen risico’s met zich meebrengt. Laten we hopen dat er ook snel oplossingen voor bedacht worden.

Investeren in bestaande technieken

BTG-voorzitter Jan van Alphen werkte vanuit zijn rol bij UMC Utrecht mee aan het onderzoek, met name met het oog op de bedrijfskritische toepassingen.

[userquote user="906"]“Als oplossing voor veel mobiele dienstverlening- en beschikbaarheid-vraagstukken wordt 5G vaak als route genoemd: 5G zou de rol van wifi overnemen. Maar rondom 5G heerst een beetje teveel een jubelstemming – het wordt gezien als een heilige graal die alle problemen oplost. Ik vermoed dat de praktijk weerbarstiger zal zijn, zo heeft ook het verleden dit ons vaak geleerd. Techieken hebben vaak hun volwassenheidsproces nodig.”

“De verschillende typen netwerken zullen elkaar niet vervangen, maar blijven naast elkaar bestaan en kunnen elkaar juist versterken. Ik ben van mening dat we de verschillende netwerken beter kunnen uitnutten ten opzichte van elkaar en dat ze complementair aan elkaar kunnen worden ingezet. Elk netwerk krijgt zijn eigen functionele en technische scopes, zodat je beter afgewogen keuzes kunt maken met betrekking tot capaciteit en risicospreiding. De verwachting van 5G zijn het hoogst, maar het is dus ook belangrijk dat we de ‘oude’ technieken, zoals wifi, gsm, UMTS en LTE, blijven doorontwikkelen.”[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.