Operators verplicht tot compensatie bij netwerkstoringen

Met ingang van 1 juli 2017 zijn telecomoperators verplicht de consument te compenseren bij een netwerkstoring. Op dit moment is de klant vaak overgeleverd aan de medewerking van de aanbieder in het geval van compensatie bij storingen. Met de vastgestelde minimumcompensatie onderstreept Minister Kamp van Economische Zaken het belang van internet en telefoon in onze maatschappij. Naast persoonlijk ongemak leveren storingen met deze diensten ook economische schade op. Daarom heeft de minister bepaald dat zowel consumenten als zakelijke klanten bij langere storingen recht op een financiële compensatie hebben.zendmast frequentiebeleid

Compensatie bedraagt ten minste 1 euro

Wanneer er sprake is van een storing van 12 uur of langer, krijgen klanten een minimumbedrag van 1 euro. Dit geldt voor zowel abonnementen als pre-paid en zowel voor particuliere als zakelijke gebruikers. Ook de klanten met gecombineerde pakketten – waarin tevens internet-, radio- en tv-diensten zijn inbegrepen  – vallen onder de compensatieregeling.

Wanneer de storing tussen de 12 en 24 duurt, bedraagt het bedrag ten minste één dertigste deel van het maandbedrag terug of deze waarde als beltegoed. Aangezien het in het geval van prepaid lastiger is om een waarde te bepalen, is vastgesteld dat de compensatie 50 eurocent per 24 uur bedraagt. Het staat de aanbieders overigens vrij om met een ruimere compensatieregeling voor klanten te komen. De wetswijziging van 1 juli 2017 is echter de minimale compensatie waartoe aanbieders verplicht zijn.

[userquote user="906"]Ik vind het een goede zaak dat de overheid de borging van ICT/telecommunicatie-dienstverlengingscontinuiteit stimuleert door hiervoor incentives te formuleren. Hiertoe behoort ook compensatie indien zowel de consument als zakelijke consument hiervan economische, danwel persoonlijke schade ondervindt. Voor de zakelijke consument geldt overigens dat een minimum van twalf uur en één euro vergoeding in dit verband nog marginaal is als men dit in het licht beziet van de nadelige zakelijke effecten die een bedrijf kan ondervinden als gevolg van een langdurige verminderde bedrijfscontinuïteit. In mijn opinie is het belangrijk dat de overheid zorgvuldig afweegt welke regulerende mogelijkheden zij kan benutten om de benodigde randvoorwaarden zo optimaal mogelijk te borgen. Wellicht dat het nieuwe, door het ministerie van Economische Zaken nog af te ronden, frequentiebeleid en mobiele communicatiebeleid hiertoe nog mogelijkheden bieden?[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.