Hoe draagt Obama social media over aan zijn opvolger?

obama

Op 8 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president na acht jaar Barrack Obama. Dit betekent dat diverse social media zoals Twitter, Facebook en Instagram beheerd gaan worden door Hillary Clinton dan wel Donald Trump. Hoe gaat dit in zijn werk? En wat gebeurt er met de 'oude' content?

Obama was de eerste president van de Verenigde Staten die zich actief bezighield met social media. Anderhalf jaar geleden opende het twitteraccount @POTUS en heeft daar inmiddels 11,1 miljoen volgers. Zijn vrouw Michelle gebruikt @FLOTUS en Vice-President Joe Biden is te volgen via @VP. Ook Facebook, Instagram en Snapchat werden veelvuldig gebruikt door de 44ste Amerikaanse president die ook regelmatig YouTube gebruikte om vragen van burgers te beantwoorden.

Schone lei

De accounts zijn niet op persoonlijke titel maar vanuit de functie van president die Obama de afgelopen acht jaar bekleedde. Zodra Clinton of Trump zijn inauguratie heeft (gepland op 20 januari 2017), zullen de accounts overgedragen worden aan de opvolger van Obama, zo meldt het Witte Huis. De socialmediapagina's zullen dan leeg gemaakt worden zodat de 45ste president van de Verenigde Staten met een schone lei begint.


Maar wat gebeurt er met de content die geplaatst is onder supervisie van Obama? Zijn tweets zullen doorgeschoven worden naar de account @POTUS44. Ook voor Facebook en Instagram zijn al nieuwe pagina's gemaakt waar de content van Obama terug te vinden zal zijn. Omdat het relatief nieuwe materie is zijn er enkele regels opgesteld die ruwweg te verdelen zijn in drie onderdelen.

Alles wordt bewaard in The National Archives and Records Administration (NARA)
Al het materiaal dat online gepubliceerd is, zal worden bewaard door de NARA. Dit gebeurde ook bij de voorgangers van Obama. Dit gaat van handgeschreven notities tot faxen en e-mails. Bovendien worden hogeresolutiekopieën gemaakt van foto's en video's die online zijn geplaatst. Dit om de maximale kwaliteit te garanderen.

Alle content moet beschikbaar blijven op het platform waar het ooit op gepubliceerd is
Instagram-foto's blijven vindbaar op Instagram, YouTube-video's blijven te vinden op YouTube. Het archiveren van socialmedia-activiteiten via NARA is één ding, maar het Witte Huis wil er zeker van zijn dat alle content in eenvoudig te vinden bereik blijft in de jaren die nog gaan komen.

Alle digitale activa gaat naar de opvolger(s)
Alle accounts die gelieerd zijn aan het Witte Huis zullen doorgegeven worden aan de nieuwe president en zijn staf. Dit geldt voor alle inmiddels bekende accounts op de socialmedia-platformen. Dit geldt ook voor We The People dat enkele jaren geleden door Obama is gestart. Dit is een sectie op de officiële site van het Witte Huis waar burgers petities kunnen starten. Inmiddels staan er 470.000 petities op de site. Het is aan de opvolger van Obama om te bekijken of deze in leven moet blijven.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.