Internet of Toys: hoe slim zijn connected toys?

Het Internet of Things (IoT) vormt de toekomst. Kom je vaker op deze website, dan heb je daar al alles over kunnen lezen. En dan weet je inmiddels ook dat aan de opkomst van IoT gevaren schuilen. Omdat zelfs je tosti-ijzer tegenwoordig ‘connected’ is – maar nou niet echt optimaal beveiligd – kan er eenvoudig misbruik van worden gemaakt. Zo kunnen er kwaadaardige netwerken mee worden opgezet. Het is niet voor het eerst dat IoT-botnets DDoS-aanvallen uitvoeren. Maar het kan nog een tikkeltje erger: wat te denken van het Internet of Toys?

Internet of Toys

Internet of Toys is slecht beveiligd

Niet alleen thermostaten, lampen en keukenapparatuur kunnen gekoppeld zijn aan het internet. Ook steeds meer speelgoed zit op internet en met al die connected toys zou een botnet of toys zomaar tot de mogelijkheden kunnen behoren. Ook voor speelgoed dat met het internet verbonden is, geldt namelijk dat het zo goedkoop en zo snel mogelijk geproduceerd moet worden. Het beveiligingsaspect raakt hierbij vaak ondergesneeuwd. Om over de privacy van kinderen nog maar niet te spreken.

Mary-Jo de Leeuw van het platform Internet of Toys deed drie jaar lang onderzoek naar speelgoed dat verbonden is met het internet en sprak hierover met RTL Z. De uitkomsten van het onderzoek zijn om van te schrikken. De Leeuw vat het als volgt samen: “We vonden privacyissues die echt tenenkrommend waren. Waarom heeft zo’n app toegang nodig tot je contactgegevens? En waarom worden jouw data ter beschikking gesteld aan derden? Het is bovendien helemaal niet duidelijk of je gegevens opgeslagen worden op een veilige plek."

Niemand ligt er wakker van

Vorig jaar werden via tablets van speelgoed-fabrikant VTech de profielen van miljoenen kinderen gehackt. De pratende pop Cayla sloeg plotseling schunnige taal uit. Zorgelijk is dat niemand actie onderneemt. De Leeuw: "De Consumentenbond, Autoriteit Persoonsgegevens, ministeries; iedereen zegt: dit is niet mijn werkveld. Of nog erger, dan krijg je de reactie: wie ligt daar nou wakker van? Iedereen trekt zijn handen er vanaf, dat vind ik heel zorgelijk."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.