Drones helpen bij ontwerp en optimalisatie van 5G-netwerken

Medewerkers van de Aalto-universiteit en technische universiteit van Tampere in Finland hebben onderzocht hoe luchtfotografie via drones kan helpen bij de optimalisatie van draadloze netwerken.

drones_5G

Fotogrammetrie

De ontwikkeling rond mobiele devices stelt onverminderd hoge eisen aan de kwaliteit van het netwerk. Door gebruik te maken van luchtfotografie met behulp van drones, in combinatie met fotogrammetrie, verkreeg men een gedetailleerde 3D-weergave van woonwijken. Deze modellen worden vervolgens gebruikt bij het aanleggen van radiokoppelingen.

Fotogrammetrie is een techniek waarbij 3D-objecten gemaakt worden van twee of meer foto's. "De metingen en simulaties die we in woonwijken hebben uitgevoerd, tonen aan dat gedetailleerde 3D-modellen helpen bij het plannen van een netwerk in millimetergolf -frequenties", aldus Vasilii Semkin van de Aalto-universiteit.

Design-proces wordt goedkoper

De onderzoekers vergeleken de huidige techniek voor obeject modelling met hun nieuwe fotogrammetrie-techniek. "Met onze techniek is het uiteindelijke 3D-resultaat veel gedetailleerder. Bovendien kan het design-proces veel goedkoper gemaakt worden", zegt Semkin. "Voor ontwerpers wordt het veel duidelijker met welke obstakels ze rekening moeten houden. Ook de lokatie van de basisstations voor een optimale ontvangst is makkelijker te bepalen." In de nabije toekomst kan deze techniek worden toegepast bij het ontwerpen van 5G-netwerken.

Het volledige onderzoek kun je lezen op de website van de Institute of Electrical and Electronics Engineers. Een film van het gehele proces vind je op de website van de Aalto-universiteit.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.