YouTube HDR vraagt om nóg snellere verbindingen

Een groot deel van de bandbreedte van vaste en mobiele internetverbindingen wordt verbruikt met het bekijken van YouTube-filmpjes en andere videobeelden. Zo werd in de VS vorig jaar zeventig procent van het internetverkeer veroorzaakt door videostreams. Met de onlangs door YouTube geïntroduceerde ondersteuning van HDR-beelden (met extra kleurinformatie) zal de vraag naar steeds snellere verbindingen nog verder toenemen.

Steeds hogere resoluties

In de begindagen van YouTube (2007) was de resolutie van filmpjes slechts 320 x 420 beeldpunten. Via 720p en 1080p zijn we ondertussen beland bij 4K-video's, met een resolutie van 4096 x 3072 beeldpunten en wordt ook 8K ondersteund. De eisen aan de verbindingssnelheid zijn hierdoor ook enorm toegenomen, ook al worden films gecomprimeerd. Een 720p-filmpje heeft nog voldoende aan een snelheid van circa 1,5 Mbps, iets wat op de meeste verbindingen geen probleem is. Bij 4K en 8K zijn afhankelijk van de gebruikte compressie snelheden van 20-80 Mbps nodig. Voor veel 4G-verbindingen is dat al te veel.

YouTube HDR

YouTube HDR

De nieuw toegevoegde ondersteuning voor High Dynamic Range (HDR) voegt meer kleurinformatie aan elk beeldpunt toe: tien bits in plaats van acht. Er moet dus vijfentwintig procent meer informatie in een YouTube HDR-video worden opgeslagen en overgebracht. De vraag naar meer bandbreedte zal hierdoor alleen nog verder toenemen. Ook Netflix en andere streamingdiensten ondersteunen al HDR of zijn hiermee bezig.

Apparaten en content

Voor het weergeven van HDR is wel geschikte apparatuur nodig. Om YouTube HDR-content weer te geven is de nieuwe ChromeCast Ultra nodig en een HDR-geschikte tv. Naar verwachting zullen ook steeds meer nieuwe tv's HDR ondersteunen. Zonder geschikte content heb je hier verder niets aan: het gefilmde materiaal moet de extra kleurinformatie al bevatten. YouTube zelf biedt al HDR-content en er zijn ook andere aanbieders. Voor providers is HDR een extra stimulans om de netwerksnelheid te verhogen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.