Internetbedrijven lobbyen bij Trump

De overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal op allerlei terreinen invloed hebben. Amerikaanse internetbedrijven zoals Facebook en Amazon hebben een brief gestuurd naar Trump om te lobbyen voor hun standpunten. Die hebben ook betrekking op Europese bedrijven en consumenten.

Druk op Europa

De brief is gestuurd door de Internet Association, een groep bedrijven waar ook Google en Twitter deel van uitmaken. Europa probeert om Amerikaanse internetbedrijven in Europa meer aan banden te leggen met strengere regulatie. Dit heeft uiteraard een gunstig effect voor Europese bedrijven, bijvoorbeeld doordat overheden hun data niet bij Amerikaanse bedrijven (mogen) onderbrengen.  De Internet Association vraagt Trump om druk op Europa uit te oefenen om dit tegen te gaan.

Encryptie van (mobiele) dataTrump

De Internet Association wil ook strengere encryptie, bijvoorbeeld op mobiele telefoons. Dit is iets waar Trump zich juist tegen heeft uitgesproken. Hij uitte felle kritiek en riep op tot een boycot van Apple omdat dit niet meewerkte in een zaak waarbij de FBI encryptie van een iPhone wilde verbreken. De kans dat Trump op dit punt gehoor geeft aan de oproep van de internetbedrijven, is dan ook klein.

De toekomst met Trump

Wat de verkiezing van Trump verder voor invloed heeft is afwachten, maar internet- en telecombedrijven zullen zeker gevolgen ervaren. Zo is Trump tegen netneutraliteit en heeft hij zich gekant tegen de overdracht van technisch beheer van het internet (ICANN) van Amerikaanse in internationale handen. Ook heeft hij uitgesproken dat de VS terroristen van internet zou moeten afsluiten door dit bijvoorbeeld in delen van Syrië of Irak te blokkeren. De verkiezing van Trump zorgt vooral voor onzekerheid bij veel bedrijven, de brief van de Internet Association is een poging hier iets aan te doen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.