KPN moet alsnog boete betalen voor beveiligingslek in 2012

De boete van 364.000 euro die KPN kreeg opgelegd naar aanleiding van het slecht beveiligen van klantgegevens in 2012, moet alsnog worden betaald aan de Autoriteit Consument en Markt. Dat werd op woensdag 16 november bekendgemaakt.Boete KPN

Gehackt

Een hacker uit Barendrecht wist zich begin 2012 toegang te verschaffen tot het telecombedrijf. Op die manier kon hij allerlei klantendata bemachtigen, waaronder naw-gegevens, telefoonnummers en bankrekeningnummers. Hij had zelfs toegang tot de core-router van het bedrijf, wat wil zeggen dat hij waarschijnlijk ook het internetverkeer van klanten kon bekijken. De 17-jarige hacker kon in het systeem binnendringen dankzij een fout. De automatische updates voor de servers werden namelijk niet succesvol geïnstalleerd. Het werd gezien als een kwajongensstreek en de hacker zou de gedownloade 16GB data weer hebben verwijderd.

Hoger beroep

In eerste instantie noemde KPN de hack 'ingenieus', maar later gaf het bedrijf toe dat het onderhoud van de beveiligingssystemen niet voortdurend optimaal was. Op die manier wat het voor de hacker eenvoudig om in te breken. KPN beloofde daarna om voortaan sneller te investeren in systeembeveiliging. Tegelijkertijd was het bedrijf van mening dat de boete die werd opgelegd, niet evenredig was met de overtreding. De rechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven is het daar dus niet mee eens en zegt dat de technische tekortkomingen van basaal niveau zijn. Na de hack zou KPN wel adequaat gehandeld hebben. KPN kan niet verder in beroep gaan tegen deze beslissing. De hacker kreeg in 2013 een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een werkstraf van 100 uur opgelegd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.