D66 wil Nederlands keurmerk voor smart home apparaten

Als het aan D66 ligt, komt er geen enkel onbeveiligd smart device meer in een Nederlands huis. De partij wil een keurmerk, waaraan de consument kan zien dat zijn smart home apparaat, zoals thermostaat, led-lamp en koelkast veilig gebruikt kan worden. Dit zegt D66-kamerlid Kees Verhoeven in een interview met NRC.d66 keurmerk IoT

D66 keurmerk voor smart home apparaten

De snelle toename van IoT-producten vraagt om regelgeving. “Deze apparaten worden vaak slecht beveiligd, waardoor ze kwetsbaar zijn voor hackers”, aldus Verhoeven. De initiatiefnota die Verhoeven indient, loopt vooruit op de regels die op Europees niveau worden voorbereid. Het Kamerlid wil daar niet op wachten. “Dat duurt te lang bij zoiets belangrijks als veilig internet.” Volgens D66 zijn er zo'n 600 miljoen IoT-apparaten die vaak slecht beveiligd zijn, en dus kwetsbaar voor hackers. Er moet een set van minimumeisen voor fabrikanten komen. D66 denkt hierbij aan een standaard voor de versleuteling van gegevens, eisen aan het standaardwachtwoord, het doorvoeren van software-updates en een duidelijke handleiding voor gebruikers.

Meekijken ongewenst

Hackers die inbreken bij smarthome-apparaten kunnen persoonlijke informatie stelen en de apparaten op afstand overnemen. Zo zijn er websites waar de beelden van duizenden camera's ter wereld kunnen worden bekeken. De gebruikers hebben het standaard wachtwoord van de camera nooit gewijzigd waardoor deze eenvoudig is over te nemen. In veel gevallen gaat het om beelden van de voortuin of parkeerplaats, maar er zijn ook beelden te zien van nietsvermoedende mensen thuis, bijvoorbeeld in de slaapkamer van kinderen. “Veel mensen zijn zich daar niet van bewust van”, zegt Verhoeven.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.