Vodafone start uitrol 4G-bellen en wifi-bellen

Een goed signaal bieden voor het voeren van een telefoongesprek is zeker binnenshuis lastig. Via 4G-bellen en wifi-bellen kunnen providers bellen binnenshuis verbeteren. Vodafone is hier net als andere providers mee bezig en is nu daadwerkelijk begonnen deze mogelijkheid voor klanten te activeren.

Data of spraak?

Momenteel wordt de verbindingen van klanten vaak nog geschakeld tussen 3G en 4G. Op het moment dat een telefoongesprek binnenkomt of wordt opgezet, schakelt een 4G-verbinding terug naar 3G (of zelfs 2G). De snelheid van dataoverdracht loopt op dat moment sterk terug. Bovendien is zeker binnenshuis het 3G-signaal soms zwak. Spraak levert zo problemen op voor de geleverde kwaliteit en verlaagt het dataverbruik. Bovendien wordt de afhankelijkheid van de 3G-infrastructuur ermee in stand gehouden.

Vodafone 4G-bellen en wifi-bellen

Dankzij 4G-bellen en wifi-bellen kan Vodafone deze problemen oplossen. Bij 4G-bellen wordt het 4G-netwerk gebruikt voor spraakoproepen, dit netwerk is binnenshuis veel sterker. Uiteraard gebruikt de spraakoproep dan ook een deel van de bandbreedte, maar de dataoverdracht wordt minder afgeremd dan bij terugschakelen naar 3G of 2G.

Als er een wifi-verbinding is, kan ook die gebruikt worden om een telefoonoproep tot stand te brengen. Alleen het eerste deel van de verbinding loopt daarbij via wifi, de rest via het Vodafone-netwerk. Aan de klant kunnen de belminuten in rekening gebracht worden, die merkt verder ook geen verschil met een normale oproep. Een filmpje op de website van Vodafone moet voor de consument duidelijk maken hoe het werkt.

Nog weinig toestellen

Providers zijn volop bezig met wifi-bellen en 4G-bellen, ze lopen daarmee vooruit op de consument. Er zijn namelijk nog weinig toestellen die geschikt zijn voor deze technologie. Vodafone maakt op de eigen pagina alleen melding van de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge. Van de S6 en S6 Edge zijn alleen bepaalde (Vodafone-)modellen geschikt. Op recente iPhones kan de functie in de toekomst door een update van Apple geactiveerd worden. De verwachting is dat steeds meer (nieuwe) toestellen geschikt zullen zijn.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.