Ericsson: ‘Gebruik 5G-netwerken zal snel toenemen’

Momenteel is de interesse van consumenten in de LTE-opvolger 5G nog vrij laag. Maar dat gaat snel veranderen. Bij de providers is er nu al een grote vraag naar de introductie van 5G-netwerken voordat deze überhaupt gestandaardiseerd zijn. Tegen 2022 zullen 550 miljoen mensen al 5G gebruiken – althans, dat is de verwachting van de Ericsson Mobility Report. Op dat moment zullen er ook 8,9 miljard telefoonabonnementen zijn.

ericsson-mobility-report

Groei 5G

Bij het gebruik van 5G zal Noord-Amerika waarschijnlijk leidend zijn. Daar worden in 2022 volgens de verwachtingen een kwart van alle telefoonabonnementen met 5G afgesloten. Daarna volgen de 5G-contracten in Oost-Azië: 10% van alle gebruikers daar zal in 2022 de 5G-standaard hebben.

Ulf Ewaldsson, Chief Strategy and Technology Officer bij Ericsson zegt hierover:

"Bijna 9% van de smartphone-klanten gebruikt tegenwoordig de 3G- en 4G-netwerken. Vanaf 2020 is 5G waarschijnlijk beschikbaar. Maar nu al is er bij de aanbieders een grote interesse om pre-standaard 5G-netwerken te introduceren."

In 2016 nam het aantal telefoonabonnementen in de loop van het derde kwartaal met 84 miljoen toe, naar 7,5 miljard. Dat is een groei van 3% toen opzichte van het jaar daarvoor. Tegelijkertijd steeg het dataverbruik met 50%.

Plannen voor Europa

Volgens het 5G Action Plan van de EU vinden in 2017 de eerste tests voor de introductie van 5G plaats. De eerste 5G-pilotnetwerken staan voor eind 2018 op de planning. De officiële introductie is eind 2020. Alle grotere stedelijke gebieden en de belangrijkste verkeerswegen moeten tegen 2025 helemaal door 5G worden afgedekt. Een officiële standaard voor 5G wordt echter pas in 2018 verwacht.

5G biedt voor klanten een snelheid van minimaal 100 MBit/s – overal in het hele netwerk. Maximaal zijn snelheden tot 10 GBit/s (in sommige gevallen zelfs 20 GBit/s) mogelijk. Bovendien moet 5G niet alleen de standaard worden voor mobiele telefonie en internet, maar voor alle slimme applicaties en toepassingen. Met een zeer lage latentie van minder dan één milliseconde is de standaard bijvoorbeeld ook geschikt voor geheel autonome auto's. Wereldwijd kunnen 100 miljard mobiele apparaten tegelijk worden benaderd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.