Android-malware ‘Gooligan’ ontdekt

Er is nieuwe Android-malware ontdekt die inmiddels al meer dan een miljoen Google-accounts heeft besmet. De malware heeft de naam Gooligan gekregen. Gooligan downloadt Android-apps en geeft ze een positieve beoordeling. De malware is ontdekt door beveiligingsbedrijf Check Point Software. Het bedrijf werkt ondertussen als samen met Google om slachtoffers op de hoogte te stellen en verdere verspreiding te voorkomen. gooligan

Gooligan

Gooligan kan op je toestel terechtkomen wanneer je bepaalde apps installeert buiten de Play Store om. Dat zijn meestal apps die in de Play Store geld kosten en op andere plekken niet. De malware heeft root-toegang en kan daardoor bij Gmail, Google Foto's, Google Docs, Google Play, Google Drive en G Suite. Vooralsnog lijkt het erop dat Gooligan vooral wordt gebruikt om apps uit de Play Store te downloaden. Die apps worden vervolgens uit naam van het slachtoffer positief beoordeeld. Ontwikkelaars betalen voor dergelijke beoordelingen.

Android 4 en 5

Toestellen met Android 4 (Jelly Bean en KitKat) en Android 5 (Lollipop) zijn vatbaar voor Gooligan. Van alle actieve Android-toestellen draait ruim 73 procent op die Android-versies. Zo'n 9 procent daarvan betreft toestellen in Europa. Volgens Check Point Software worden er dagelijks ongeveer 13.000 Android-toestellen besmet. Naast ongewenste apps zien slachtoffers ook pop-up-advertenties verschijnen. Het bedrijf heeft intussen een website aangemaakt, waar je kunt controleren of je toestel besmet is. Is dat het geval, dan is het aan te raden om het toestel terug te brengen naar de fabrieksinstellingen en vervolgens het wachtwoord van je Google-account te veranderen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.