Draadloze communicatie basisbehoefte voor elke Nederlander

Consumenten, bedrijven en overheden zijn in toenemende mate afhankelijk van draadloze communicatie. Mobiel internetten, contactloos betalen, de aansturing van zelfrijdende auto’s of tv-kijken op een tablet: het is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Toegang tot draadloze communicatie kan daarom worden getypeerd als een basisbehoefte, vindt het Kabinet. Dat staat in de nota frequentiebeleid 2016 die minister Kamp van Economische Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Draadloze communicatie

draadloze communicatie nota-frequentiebeleid-2016

Minister Kamp: “Draadloze communicatie heeft zich in het afgelopen decennium ontwikkeld van een optie op je computer of telefoon tot een basisbehoefte. Zonder deze technologie stagneert onze economie. De behoefte van consumenten en bedrijven aan diensten via draadloze communicatie, neemt de komende jaren alleen maar toe. Daarom gaat het kabinet zorgen voor een efficiënter gebruik van de beschikbare frequenties voor draadloze communicatie. Zo kan ook in de toekomst aan deze basisbehoefte worden voldaan.”

Nederland mondiale koploper mobiel internet

Nederland heeft een mondiale koppositie betreffende de beschikbaarheid en snelheid van draadloze communicatiestandaarden zoals Wi-Fi en 4G. Nederland behoort als enige Europese land zowel qua dekking als qua snelheid van mobiel internet (4G) tot de top-tien van de wereld. Uit onderzoek dit jaar in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat Nederland een 4G-dekking van ruim 99% kent.

Om Nederland leidend te laten blijven, presenteert het ministerie van Economische Zaken in het voorjaar van 2017 de doelstellingen, voorwaarden en momenten van uitgifte voor nieuwe vergunningen op het gebied van mobiele communicatie. Zo kunnen aanbieders van mobiele communicatie hun investeringsplannen, voor bijvoorbeeld mobiel internet via 5G, tijdig afstemmen met de overheid en afnemers. In de provincie Groningen wordt nu al samen met de sector geëxperimenteerd met de mogelijkheden van de 5G-technologie.

Oplossingen bieden voor bedrijfsspecifieke toepassingen

Steeds meer bedrijfsprocessen maken gebruik van draadloze communicatie. Geautomatiseerde containeroverslag in een zeehaven, afhandeling van bagage op een vliegveld of parkeerbeheer werken niet zonder een beschikbare en betrouwbare draadloze communicatieoplossing. De vraag naar en het aanbod van deze toepassingen sluiten nog niet altijd op elkaar aan. Om dit te verbeteren, kan het ministerie van EZ bijvoorbeeld besluiten om extra frequentieruimte beschikbaar te stellen of het delen van frequentieruimte voor deze bedrijfsspecifieke toepassingen mogelijk te maken.

Met de nota frequentiebeleid 2016 legt het ministerie van Economische Zaken de basis voor een voorspelbare en transparante koers voor (potentiële) aanbieders en afnemers van frequenties voor de komende vijf tot tien jaar. Frequenties zorgen voor de indeling en goede werking van draadloze toepassingen zoals mobiele telefonie en internet, tv en radio via de ether en Wi-Fi. Deze nota vervangt de huidige nota uit 2005. De volledige nota frequentiebeleid 2016 is hier te vinden.

Actieve rol BTG

[userquote user="906"]

"Vanuit BTG hebben we namens en in het belang van onze leden graag en actief bijgedragen aan de totstandkoming van deze nieuwe nota. Hierin zien wij een duidelijke meerwaarde van het belang van onze branchevereniging. In de diverse beleidsdiscussies hebben we de voor ons belangrijke thema’s ingebracht, zoals de toenemende afhankelijkheid van goed werkende ICT/telecommunicatievoorzieningen voor de core businesses van onze organisaties. Daarbij is tevens veelvuldig sprake van de zogenaamde ‘mission critical’, bedrijfkritieke mobiele communicatieprocessen. Mede daarom is een goede verdeling van frequenties en de schaarste hiervan benodigd. Naast een economische randvoorwaarde is dit ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid geworden, waarbij in het belang van alle betrokken stakeholders een anticiperend, evenwichtig overheidsbeleid is benodigd. Ik ben dan ook benieuwd naar de uitkomsten van de discussie in de Tweede kamer."

[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.