Column Jan van Alphen over identiteit en ICT

Deze column verscheen op 18 november op CloudWorks.nu

Volgens Giarte’s frontman, Marco Gianotten vormt empathie het startpunt van de nieuwe technologiewereld. ‘High tech meets high touch’ is dan ook het thema van zijn onlangs verschenen boek, waarbij hij het emphatisch vermogen van onze organisaties kritisch onder de loep neemt. Kunnen wij onze ICT en de effectiviteit ervan optimaliseren als wij beter in staat zijn om ons in te leven in de wensen en behoeften van onze doelgroepen?

Een thema dat ook binnen onze vereniging sterk leeft. Onze ICT-afdelingen voelen deze druk. Enerzijds willen we de continuïteit van onze ICT-voorzieningen zo optimaal mogelijk borgen door middel van efficiënt beheer en life cycle management, anderzijds vragen onze klanten in toenemende mate om doorontwikkeling en innovatie. Dit vaak mede ingegeven door hetgeen men vanuit consumentenoogpunt al veelal tot hun beschikking heeft. Een behoorlijk innovatorsdilemma, waarbij wij ons als ICT’ers moeten afvragen of wij kunnen anticiperen op deze snel veranderende technologieën, markt en klantvragen?

Het idee om hierbij een betere verbinding te zoeken met de kern van ons ICT-bestaan, namelijk onze klanten en meewerkers is geen verkeerde gedachte, want nog te vaak wordt ons verweten dat wij als ICT’ers te technisch en systeemgeoriënteerd denken en handelen en geen vernieuwingstempo kunnen maken. Deze tweeledige verantwoordelijkheid, voor enerzijds de borging van een goede en verantwoorde ICT-continuïteit en anderzijds de ICT-vernieuwingsmotor zijn, is zeker complex maar vormt ook een mooie uitdaging.

Daarnaast moeten wij ons in toenemende mate beseffen dat onze unieke identiteit en ICT steeds meer met elkaar verweven raakt. ICT wordt meer en meer onderdeel van ons DNA. De burger in gegevensregie, de patiënt over zijn/haar patiëntendossier zijn enkele thema’s die deze versmelting van identiteit en ICT illustreren. Hiermee dienen wij bewust en goed te leren omgaan en dit vormt dan ook één van onze inhoudelijk strategische BTG-thema’s.

In het kader van dit benodigd, verantwoord ICT-bewustzijn is een optimale verbinding met ICT nodig. Om onze klanten, collega’s en medewerkers in hun functionele behoeften beter te begrijpen, moeten wij als organisaties beter een beroep doen op ons empathisch vermogen. Als we ons goed kunnen inleven in de wensen en behoeften van onze doelgroepen, zijn wij beter in staat om zowel onze ICT, als producten en diensten hierop te laten aansluiten. Dit komt tevens ten goede aan de kwaliteit van onze werk- en communicatieprocessen.

Als branchevertegenwoordiger namens de zakelijke consument anticiperen wij hierop door midden in de wereld te staan. We bieden een sterk educatief ledenprogramma, gebaseerd op het gezamenlijk opbouwen en delen van kennis en expertise. Zowel nationaal als internationaal laten we onze stem horen in de thema’s die er voor onze leden toe doen. Zo wordt actief deelgenomen aan de totstandkoming van de nieuwe nota Frequentiebeleid en de Strategische nota voor mobiele communicatie, die momenteel door het ministerie van Economische Zaken worden afgerond. Aankomend jaar nemen we deel aan de totstandkoming van het nieuwe omroepbeleid. Daarnaast spreken we ons internationaal uit binnen INTUG en ITU over belangrijke thema’s zoals netneutraliteit, Europese en global roaming en softwarelicentiestructuren. We haken aan bij politici die op Europees niveau beleidsvormend zijn en bij hun politieke ICT-agenda’s.

Jan van Alphen_6457

Het is aan ons overheden en beleidsmakers duidelijk te maken dat wij in toenemende mate afhankelijk zijn van de continuïteit en beschikbaarheid van mobiele communicatie en vooral wanneer deze onze bedrijfskritieke processen raken. Enterprise mobility is dan ook een absolute ‘must have’, en naast een economische ook een maatschappelijke randvoorwaarde geworden. En dit geldt niet alleen buiten, maar vooral ook binnen de gebouwen waarvoor wij verantwoordelijk zijn.

Deze nieuwe realiteit biedt vooral veel nieuwe kansen voor nieuwe dienstverlening en strategische samenwerkingen, tussen markt/leveranciers, overheden en gebruikers. BTG benut deze kansen volop door hiervoor het forum te bieden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.