Omzet vijf grootste telecomaanbieders daalt in Q3

De vijf grootste telecomaanbieders in Nederland (Tele2, Vodafone, T-Mobile, KPN en Ziggo) hebben in het derde kwartaal van 2016 hun gecombineerde omzet zien teruglopen. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2015, is de omzet met 2,1 procent gedaald. Van 3,15 miljard naar 3,08 miljard euro. Dit blijkt uit een analyse van Telecompaper. telecomaanbieders

Tele2

Alleen Tele2 heeft in het derde kwartaal een groei kunnen realiseren (+1,5 procent tot 155 miljoen euro). Dat komt door een toename van het aantal mobiele klanten, maar de omzetgroei lag wel lager dan in de voorgaande vijf kwartalen. Het aantal klanten met een vaste lijn neemt al af sinds het vierde kwartaal van 2011.

Vodafone

De daling bij Vodafone komt doordat het bedrijf klanten is verloren en lagere roaminginkomsten had. Verder daalden de inkomsten van onder meer handsets met maar liefst 37 procent. De dienst Vodafone Thuis kreeg wel meer klanten, maar die tak werd verkocht aan T-Mobile. Al met al kende Vodafone met een daling van 6,1 procent de grootste dip van alle telecomaanbieders.

T-Mobile

Momenteel is T-Mobile gericht op het winnen van marktaandeel. Met 54.000 postpaidklanten bleef het bedrijf nauwelijks achter bij Tele2 en KPN (beide +59.000). Het belverkeer is gestegen en de groei van het dataverkeer is stabiel gebleven. Ondanks de toename van abonnees, is de dienstenomzet gedaald met 9,7 procent. Dat is toe te schrijven aan de consumentenmarkt en niet de zakelijke markt.

KPN

KPN profiteerde vooral van tariefsverhogingen. De consumententak groeide met 1,5 procent, net als wholesale (2,7 procent), maar business boekte een verlies van 7 procent. Meer mensen maken gebruik van multiplay, waardoor het aantal verkochte diensten wel steeg en het aantal diensten per huishouden  ook hoger wordt.

Ziggo

In het derde kwartaal is het aantal aansluitingen van Ziggo met 0,8 procent gestegen tot 7,07 miljoen. Toch daalt het aantal actieve aansluitingen ook gestaag. Bij Ziggo is ook een verschuiving van single play naar triple play zichtbaar. Sinds de fusie met UPC daalt het aantal verkochte diensten en ook het aantal telefoonaansluitingen en digitale tv-klanten. Er is wel groei in breedband.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.