KPN voltooit succesvolle tests LTE-M voor Internet of Things

KPN zet flink in op het Internet of Things (IoT) met verschillende LTE-technologieën voor de uitrol van IoT. Onlangs heeft het bedrijf succesvolle tests afgerond met LTE-M, een nieuwe technologie die het aanbod completeert. KPN is de eerste Europese operator die deze technologie succesvol heeft getest.

LTE-M

De M in de naam staat voor Machine Type Communication. LTE-M kan worden uitgerold op het bestaande 4G-netwerk en richt zich op communicatie die frequent plaatsvindt, maar niet op al te hoge snelheden. Het is vooral geschikt voor toepassingen met snelheden tussen 50 Kbps en 1 Mbps, wat slechts weinig is in vergelijking met bandbreedte van het 4G-netwerk. Ondanks de relatief lage snelheid zal mede vanwege de frequente communicatie de batterijduur enkele jaren bedragen. LTE-M richt zich daarmee vooral op toepassingen zoals mobiele betaalautomaten of slimme meters.

Andere IoT-technologieën

LTE-MKPN heeft recent ook al het LoRa-netwerk geïntroduceerd voor IoT-toepassingen. LoRa richt zich echter op toepassingen met minder frequente communicatie en biedt een langere batterijduur dan LTE-M. Die batterijduur kan tot wel 15 jaar bedragen, wat LoRa bijvoorbeeld erg geschikt maakt voor sensortoepassingen. Daarnaast worden op het 4G-netwerk al Machine-to-Machine (M2M) toepassingen ondersteund, waarbij veel hogere snelheden nodig zijn. Een voorbeeld van 4G M2M zijn bijvoorbeeld connected auto's. LTE-M valt mooi tussen LoRa en M2M in, waarmee KPN een complete infrastructuur biedt voor Internet of Things.

Alternatief voor M2M

M2M-modules voor 4G zijn momenteel erg prijzig. Daarom wordt veel gebruikgemaakt van goedkopere M2M-modules voor het tragere 2G en 3G. Bij LTE-M zijn alle modules echter standaard geschikt voor 4G. De kostprijs zal daardoor hopelijk lager uitvallen dan die van M2M-modules voor 4G. Daarmee wordt LTE-M (op 4G) een prima alternatief voor M2M op het tragere 2G- of 3G-netwerk.

Invoering

LTE-M technologie is eerder dit jaar gestandaardiseerd (in een nieuwe release van de 3GPP-standaard). KPN verwacht dan ook dat de modules in de loop van 2017 goed verkrijgbaar zullen zijn. De verwachting is dat eind 2017 het 4G-netwerk van KPN ondersteuning biedt voor LTE-M.

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.