Google presenteert Android Things voor IoT

Android Things, dat is de naam van een Android-variant die speciaal voor het Internet of Things bedoeld is. Deze werd gisteren op een blog van Google gepresenteerd. De versie heeft toegang tot de API van Android 7 en maakt het mogelijk om Google-diensten te gebruiken. De nieuwe Things-SDK ondersteunt verder het gebruik van GPIO-pins om toegang te krijgen tot externe hardware onder Android. Slimme apparaten kunnen met behulp van Things dan bijvoorbeeld met de Google Assistant worden bestuurd.

android-things

Verschillen met de originele Android

Android-ontwikkelaars hoeven nauwelijks concessies te doen bij het ontwikkelen voor Things – ze kunnen namelijk nog steeds de ontwikkelingsomgeving Android Studio van Google gebruiken. Waar ze wel op moeten letten is dat een Android Things-apparaat niet per se een display heeft. Daarom heeft Android Things geen klassiek homescreen en ook bekende Android-apps zijn niet compatibel.

De installatie van apps door de gebruiker is sowieso niet gepland, dat mogen alleen de fabrikanten zelf doen. Waarschijnlijk is dat er maar één enkele app op een Android things-apparaat draait. Deze kan desgewenst ook wel homescreen hebben. Hiermee toont Google’s initiatief veel overeenkomsten met de IoT-versie van Windows 10.

De Android-wereld wordt groter

Android Things is gebaseerd op Google’s project Brillo en volgt Android TV, Android Auto en Android Wear op. De eerste apparaten die de ‘developer preview’ ondersteunen, zijn de Intel Edison, de NXP Pico en de Raspberry Pi 3. Ook werd aangekondigd dat Philips, Samsung, Belkin en Honeywell Android Things gaan ondersteunen, via de middleware Weave.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.