Nederland bovenaan met breedbandadoptie

Internetbedrijf Akamai heeft het State of the Internet Report over het derde kwartaal van 2016 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Nederland met 65 procent de lijst aanvoert qua landen met de hoogste breedbandadoptie (verbindingssnelheid hoger dan 10 Mbps). Zwitserland, de koploper van vorig kwartaal, staat nu op nummer twee. Landen die deze keer de sterkste groei hebben doorgemaakt, zijn Kroatië (323 procent), Cyprus (157 procent) en Italië (111 procent).

Het aantal unieke IPv4-adressen dat contact maakte met het Akamai Intelligent Platform was iets meer dan 806 miljoen. Dat is 0,7 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2016. België loopt nog altijd voorop als het gaat om de adoptie van IPv6. Dit protocol wordt in zeker 39 procent van alle gevallen gebruikt, een groei van 3,3 procent in vergelijking met het vorige kwartaal. IPv6 wordt naast België vooral vertegenwoordigd in Griekenland (2), Duitsland (3), Zwitserland (5), Portugal (8) en Estland (9).

Noorwegen

Zes Europese landen staan in de wereldwijde top tien voor verbindingssnelheden van minimaal 25 Mbps. Dat zijn Noorwegen (2), Zweden (4), Zwitserland (7), Finland (8), Letland (9) en Denemarken (10). Noorwegen is leider wat betreft adoptie van verbindingen met minimaal 15 Mbps. Zo'n 48 procent van de Noorse IPv4-adressen had minimaal deze snelheid. Noorwegen voert verder de lijst aan van landen met de snelste gemiddelde verbindingssnelheden. Die was 20.0 Mbps, 0,2 procent lager in vergelijking met een kwartaal eerder. Zweden staat met 19,7 Mbps op nummer twee. Wereldwijd is de gemiddelde piekverbindingssnelheid met 3,4 procent toegenomen tot 37,2 Mbps. In deze categorie staat Kroatië bovenaan, met een toename van 38 procent.

verbindingssnelheid

Mobiele internetsnelheid

De snelste gemiddelde mobiele verbindingssnelheid is in het derde kwartaal weer te vinden in Engeland en bedraagt 23,7 Mbps. België staat met 19,3 Mbps wederom op nummer twee (wat overigens iets lager is dan in het tweede kwartaal). In Nederland was de gemiddelde mobiele verbindingssnelheid 11,5 Mbps, precies 1 Mbps meer dan een kwartaal eerder.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.