Overheid gaat verplichte dekking opleggen bij frequentieveiling

Bij de toekomstige veiling van frequenties, bijvoorbeeld van 5G, gaat de overheid aan providers de verplichting opleggen om in alle bewoonde gebieden van Nederland dekking te realiseren. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken bekendgemaakt.

zendmast frequentiebeleid

Overal dekking

“Ons doel is dat overal in Nederland, altijd tenminste één netwerk voor mobiel bellen en internet beschikbaar is”, zo schrijft minister Kamp. “Aanbieders moet er bij toekomstige frequentieveilingen voor zorgen dat er overal een betrouwbare en snelle mobiele verbinding is. Dat is belangrijk voor consumenten én ondernemers.”

Van nice to have naar need to have

De verplichting van het kabinet is een reactie op de groeiende afhankelijkheid van draadloze communicatie. “Het heeft zich ontwikkeld van een optie op je computer of telefoon tot een basisbehoefte”, aldus minister Kamp. “Zonder deze technologie stagneert onze economie.”

Deze behoefte zal de komende tijd alleen maar blijven stijgen. Uit onderzoek van TNO en Dialogic blijkt dat de vraag naar draadloze communicatie de komende jaren met veertig procent per jaar gaat groeien.”

Consultatie BTG

De brief van minister Kamp volgt op de nota Frequentiebeleid 2016, die minister Kamp van Economische Zaken vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. BTG heeft, in het belang van de leden, actief bijgedragen aan de totstandkoming van deze nieuwe nota.

[userquote user="906"]Vanuit het perspectief van de zakelijke consument, is BTG verheugd te constateren dat het door ons in de beleidsnota ingebrachte zakelijke belangenperspectief door de overheid nu wordt geëffectueerd. Door ons op deze wijze in te zetten voor onze leden, kunnen we mede het verschil maken in Nederland. De borging van een brede, verantwoord afgewogen beschikbaarheid van mobiele communicatie is voor onze leden een belangrijk speerpunt.[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.