Smartphone in EU het meest gebruikte apparaat voor internetten

Inwoners van de EU bezoeken internet via allerlei apparaten, van mobiele telefoon tot vaste pc. Veel mensen gebruiken hiervoor meerdere apparaten. Verreweg het belangrijkste apparaat voor alle leeftijdsgroepen is echter de smartphone, zo blijkt uit onderzoek van Europees statistiekbureau Eurostat. Nederland staat op de derde plaats als het gaat om welk percentage van de gebruikers op internet gaat via de smartphone. Het onderzoek bevat nog meer interessante gegevens.

Smartphone en internet

Het onderzoek van Eurostat werd gedaan in 2016 onder inwoners van alle EU-landen. Niet alleen in oude, welvarende lidstaten als Duitsland of Frankrijk, maar ook in nieuwkomers zoals Estland en Litouwen werden inwoners gevraagd naar hun internetgebruik. Van alle ondervraagden (in de leeftijd van 16-74) had meer dan 80 procent gebruikgemaakt van internet. Van die hele groep had ruim driekwart (79%) hiervoor een smartphone gebruikt. Nederland neemt in de EU op dit punt een gedeelde tweede plaats in samen met Cyprus. Van de Nederlanders en Cyprioten had 88 procent een smartphone gebruikt om op internet te gaan. Koploper zijn de Spanjaarden met 93 procent.

Tablets in Nederland

Het onderzoek keek ook naar welke apparaten verder werden gebruikt om internet te bezoeken. Na mobiele telefoons kwam de laptop of netbook op de tweede plaats (64%) en de bureaucomputer op de derde plaats (54%). De door veel analisten afgeschreven tablet kwam op de laatste plaats met slechts 44 procent. In de meeste EU-landen wordt een tablet benut door minder dan de helft van de internetgebruikers. Nederland wijkt echter ook hierin af van het Europese gemiddelde en staat op de eerste plaats met 66 procent. De tablet lijkt onder Nederlandse internetters nog behoorlijk populair te zijn.

smartphone

Leeftijdsverschillen

Kijken we naar de leeftijdsgroepen, dan worden pc's door iedereen nog ongeveer evenveel gebruikt. De tablet is vooral populair in de middelste leeftijdsgroep (25-54 jaar). Hoe jonger gebruikers zijn, hoe populairder laptops/netbooks zijn en dat geldt nog meer voor mobiele telefoons. In de jongste leeftijdsgroep (16-24) gebruikt maar liefst 94% een mobiele telefoon, terwijl dit in de middelste groep 83% is en in de oudste leeftijdsgroep (55-74) slechts 56%. De verwachting is dus dat in de toekomst het internetbezoek via de smartphone enkel nog toeneemt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.