Nokia en Apple klagen elkaar aan over patenten

In een strijd om het gebruik van patenten klagen de Nokia en Apple elkaar aan. Volgens Nokia maakt Apple inbreuk op patenten en volgens Apple probeert het Finse bedrijf de prijs van zijn patenten op te drijven.Nokia

Patent

Er is al langer onenigheid tussen de twee bedrijven over technieken die Apple gebruikt in de iPhone en iPad. Het Finse bedrijf heeft patenten op die technieken en in 2011 maakten de bedrijven al afspraken over het gebruik ervan. De afgelopen tijd praten de twee over het verlengen van de licentie, maar vooralsnog komen ze daar niet uit.

Nokia klaagt Apple nu aan, zo werd afgelopen woensdag bekend. De oude telefoongigant meent dat Apple weigert om te betalen en zich daardoor schuldig maakt aan patentschending. Het gaat om 32 Nokia-patenten die te maken hebben met schermtechnieken, gebruikersinterface, software, antennes, chips en videocodering. Het aanklagen gebeurde zowel in Amerika als in Duitsland.

Tarief

Apple zegt dat Nokia te veel geld wil hebben voor het gebruik van zijn patenten. Daarom spande Apple in Amerika een mededingingszaak aan, zo meldt Foss Patents. Het bedrijf zou, nu het geen telefoons meer maakt, onder eerdere afspraken uit willen komen. Zelf zegt het bedrijf dat de genoemde patenten buiten de licentie uit 2011 vallen. Veelgebruikte patenten worden doorgaans voor een lager tarief onder telefoonmakers uitgewisseld, maar het Finse bedrijf kiest nu een andere constructie en zou daardoor meer geld willen voor dezelfde patenten.

Apple zegt dat Nokia heeft geprobeerd zijn patenten over te zetten naar patenttrollen zoals Acacia en Conversant. Die bedrijven beheren patenten die ze zelf niet gebruiken, maar grote bedrijven wel. Deze bedrijven worden vervolgens aangeklaagd voor grote bedragen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.