Politieonderzoek geholpen door IoT volgens Scotland Yard

Internet of Things-apparaten zoals slimme thermostaten en beveiligingscamera's raken steeds meer ingeburgerd. Ondertussen wordt ook de infrastructuur voor IoT steeds verder uitgerold. De toenemende populariteit van IoT-apparatuur heeft gevolgen voor wetshandhaving en politieonderzoek, iets wat weinig wordt belicht. Het hoofd van Scotland Yards cyberafdeling bracht dit onlangs in een interview onder de aandacht.

IoT en Scotland Yard

Volgens Mark Stokes, hoofd digital forensics van Scotland Yard, gaan IoT-apparaten politieonderzoek revolutioneren. Politiemedewerkers worden al getraind om 'digitale vingerafdrukken' te herkennen die kunnen helpen om alibi's te bevestigen of tegenstrijdigheden in getuigenverklaring kunnen helpen oplossen. Volgens Stokes wordt het Internet of Things de 'plaats delict' van de toekomst. De tijdstippen en gegevens die worden geregistreerd door connected deurbellen, camera's, thermostaten en andere IoT-apparatuur  kunnen essentieel bewijsmateriaal leveren bij bepaalde zaken.

Praktijkvoorbeelden politieonderzoek

Er zijn al praktijkvoorbeelden waarin IoT-apparaten een rol spelen bij politieonderzoeken. Zo heeft de politie van Arkansas fabrikant Amazon onder druk gezet om gegevens van Echo (een IoT-apparaat met stembesturing) te overhandigen. Ze denken dat de opgeslagen audiogegevens kunnen helpen bij een moordonderzoek. Amazon heeft de gegevens vooralsnog niet verstrekt. De politie van Bretonville heeft gegevens van een connected watermeter gebruikt: ze denken dat de piek in watergebruik op de avond van een moord erop kan wijzen dat bloedsporen zijn opgeruimd.

Bewustwording

politieonderzoekDes te meer IoT in woningen, auto's en elders doordringt, des te meer invloed het kan hebben op politieonderzoek. Steeds meer apparaten zijn verbonden met internet, van stofzuigrobots tot koelkasten en deurbellen, en de prijzen dalen. Consumenten zijn zich ondertussen nauwelijks bewust van de gevolgen voor hun privacy, laat staan van de rol die deze apparaten kunnen spelen bij politieonderzoek.  Ook zonder medewerking van providers of fabrikanten zullen IoT-gegevens hiervoor gebruikt gaan worden.

Big Brother

Volgens Mark Stokes van Scotland Yard wordt gewerkt aan speciale opsporingsmiddelen voor politierechercheurs. Daarmee zouden ze data van de plaats delict kunnen downloaden en direct gegevens van chips kunnen uitlezen. Dit kan een alternatief zijn voor het in beslag nemen van apparatuur op de plaats van een misdrijf. Het is verder de vraag in hoeverre de overheid wetgeving aanpast en bijvoorbeeld providers verplicht om IoT-gegevens beschikbaar te stellen voor politieonderzoek. Maar met of zonder goede richtlijnen, IoT gaat ook op het gebied van politieonderzoek en wetshandhaving een rol spelen.

Politie Nederland

Ook de Nederlandse Politie maakt gebruik van informatie uit IoT-devices. Dit vergt ook wat van de kennis van de agenten. Een uitgebreid artikel hierover lees je in de laatste uitgave van ons magazine BTG in Business.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.