Intel komt met allereerste 5G-modem

5G wordt op zijn vroegst in 2018 uitgerold, maar Intel komt alvast met een eerste 5G-modem. 5G is de opvolger van 4G, maar zorgt niet alleen voor een snelheidsverhoging. 5G maakt het vooral mogelijk dat miljoenen apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van het netwerk, met een enorm lage latency – cruciaal voor bijvoorbeeld autonome auto's. 5G

Internet of Things

Met 5G wordt het mogelijk om zo'n beetje onze hele wereld online te krijgen. Zoals tijdens de BTG-themadag Unleashing the Future of Business ook duidelijk werd, maken de snelheid, lage belasting en lage latency 5G uitermate geschikt voor Internet of Things. Autonoom rijdende auto's bijvoorbeeld, moeten te allen tijde verbonden zijn, en een lage latency is van levensbelang als auto's in noodsituaties op elkaar moeten reageren. Gezien de 50 miljard IoT-apparaten die in de toekomst zullen worden aangesloten, is ook de lage belasting cruciaal. 5G zal daarom zorgen voor een enorme verandering in de manier waarop we het leven thuis, in onze steden en eigenlijk in de hele wereld zullen ervaren. Bovendien is de achterliggende techniek van 5G zo opgebouwd, dat ook nu nog onbekende use cases uiteindelijk met de standaard overweg zullen kunnen.

Intel 5G-Modem

De uitrol van nieuwe standaarden hangt vaak samen met grote sportevenementen. 5G wordt waarschijnlijk gekoppeld aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea in 2018 en de Zomerspelen van 2020 in Tokyo. Qualcomm kondigde vorig jaar al een 5G-modem aan, maar mikt daarbij op 2018. Intel loopt daar echter op vooruit. Het 5G-modem moet bedrijven wereldwijd in staat stellen al te experimenten met 5G-oplossingen en nieuwe technieken te ontwikkelen.

Het probleem bij die ontwikkeling van 5G-apparaten was dat de huidige communicatiesystemen niet zijn ontworpen om die ontwikkeling te ondersteunen met de enorme bandbreedte en ultra-lage latency die nodig is. Het Intel 5G modem helpt daarbij. De chip van het modem maakt verbinding met een nieuwe 5G zendontvanger, die sub-6 GHz en mmWave mogelijk maakt. Deze krachtige combinatie incorporeert de 3GPP 5G NR (new radio) techniek, om snellere verbindingen en ultra-responsiveness te leveren. Het doel van Intel is om vroege testen te ondersteunen, een basis te leggen voor een versnelde ontwikkeling van producten die 3GPP NR ondersteunen en de wereldwijde adoptie van 3GPP 5G een boost te geven.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.