Per 1 februari stopt webwinkel Coolblue met het aanbieden van telefoonabonnementen. Dit is volgens het bedrijf het gevolg van de nieuwe telecomwet die in januari van kracht is geworden. Hierin staat onder meer dat een abonnement waarbij de consument een 'gratis' toestel krijgt, voortaan valt onder de Wet Financieel Toezicht.
'Gratis' toestel bestaat niet
De abonnementen waarbij een smartphone van minimaal 250 euro is inbegrepen, worden beschouwd als koop op afbetaling. Voordat deze koop tot stand kan komen, wordt er informatie ingewonnen over de financiële huishouding van de consument. Hierdoor kan de consument worden opgenomen in het BKR-register en dit heeft gevolgen voor eventueel latere leningen, zoals een hypotheek. Bovendien zijn de telecomaanbieders vanaf 1 mei verplicht een inkomenstoets bij de klant te doen. Bij een negatieve uitslag mogen zij geen abonnement verstrekken. Daarnaast moet de consument inzicht gegeven worden in de maandelijkse kosten van zowel abonnement als het toestel. Deze kosten moeten reeds voor het aangaan van de overeenkomst duidelijk zijn. De slagzin ‘Let op! Geld lenen kost geld’ is voortaan van toepassing op een dergelijk smartphone-abonnement.
Gedragscode
De nieuwe telecomwet is het gevolg van de vergeefse pogingen van providers en overheid om tot een gedragscode te komen. Deze onderlinge afspraken hadden ervoor moeten zorgen dat abonnementen niet onder de Wet Financieel Toezicht (WFT) zouden vallen. Nadat dergelijke afspraken maar niet wilden vlotten, besloot Minister Dijsselbloem het overleg te beëindigen en de strengere telecomwet van kracht te laten worden.
Nog wel losse toestellen bij Coolblue
Coolblue laat weten dat het deze strengere telecomwet is die tot het besluit om te stoppen heeft geleid. "Door deze toegenomen complexiteit verwachten wij niet het serviceniveau te garanderen zoals klanten dat van ons gewend zijn", aldus een woordvoerster van het bedrijf. Coolblue gaat wel door met de verkoop van losse toestellen.