IDC: ‘IoT-markt in 2020 bijna verdubbeld’

Volgens een recent rapport van onderzoeksbureau IDC zullen uitgaven voor Internet of Things (IoT) in 2020 bijna verdubbeld zijn ten opzichte van 2016. De jaarlijkse groei van de IoT-markt komt neer op circa 15%. Het meeste geld wordt uitgegeven aan hardware, maar ook de uitgaven voor connectiviteit (zoals voor mobiele verbindingen) profiteren van deze groei.

IoT-markt per regio

Volgens de experts van IDC wordt het meest uitgegeven aan IoT in Azië en het Pacifische gebied, gevolgd door de VS. Europa komt op de derde plaats. In 2016 is wereldwijd circa 737 miljard dollar uitgegeven aan hardware, software, services en connectiviteit voor IoT. In de periode tot 2020 wordt een jaarlijkse groei van ruim 15% verwacht, om in 2020 uit te komen op bijna 1,3 biljoen dollar. Terwijl in andere regio's de productiesector het meest zal blijven uitgeven aan IoT, neemt in West-Europa de consumentenmarkt de koppositie over.

Bedrijven én consumentenIoT-markt

Het is niet verrassend dat de productiesector wereldwijd voorop blijft lopen, bijvoorbeeld door IoT-uitgaven voor productieprocessen. Ook bij het management, beheer en onderhoud van productiemiddelen wordt IoT veel toegepast. De transportsector (volgsystemen) en publieke sector (o.a. smart grids) zijn andere belangrijke sectoren. Niet de meeste omzet, maar wel de snelste groei zit echter in sectoren die dichter bij de consument staan, zoals retail, verzekeringen en gezondheidszorg. De consumentenmarkt zelf groeit ook hard.

Hardware voorop

Het meeste geld voor IoT wordt uitgegeven aan de categorie hardware. In 2016 ging 30% van de uitgaven naar hardware, tegen slechts 17% voor connectiviteit. Volgens IDC is hardware echter wel de categorie die het minst hard groeit tot 2020. De meeste groei zit in software. Een verdubbeling van de uitgaven tot 2020 betekent echter ook een mooie markt voor connectiviteit, zoals de IoT-infrastructuur waar KPN en andere providers aan werken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.