Intel gaat aan de slag met IoT-platform voor de retail

Chipfabrikant Intel heeft onder de naam Responsive Retail Platform een IoT-platform voor de retail gepresenteerd. Dit moet nu nog gescheiden elementen in winkels, zoals kassasystemen, software en sensoren, combineren. Het doel van het platform is om de introductie en ontwikkeling van het Internet of Things in winkels eenvoudiger te maken.

intel-responsive-retail-platform

Onderdelen van het initiatief

Het belangrijkste element van het platform zijn Intels geïntegreerde sensoren met RFID-functie, evenals uitbreidbare sensoren die het mogelijk maken om apparatuur van andere fabrikanten te gebruiken. Gezamenlijk kunnen de sensoren bijvoorbeeld de magazijnvooraad bepalen, meten hoeveel klanten naar verschillende afdelingen van de winkel gaan en uiteindelijk de voorkeuren van de klanten voorspellen. Een ander onderdeel is namelijk een open-source analyse-platform dat Intel als clouddienst aanbiedt.

Aangestuurd wordt het retailplatform door een processor die op de Core i7 gebaseerd is. Op de planning staat ook dat geleidelijk efficiëntere processors op Xeon-basis moeten worden gebruikt.

Win-win-win-situatie

Volgens Intels marketing-baas Ryan Parker is dit een erg zeldzame ‘Win-win-win-situatie’. ‘Het is een voordeel voor Intel en een voordeel voor de aanbieders van sensoren en onafhankelijke software-ontwikkelaars omdat deze nu nog geen toegang hebben tot de markt. En de retail krijgt een heel groot aanbod om uit te kiezen', aldus Parker.

Bovendien wil de chipfabrikant in de komende vijf jaar meer dan 100 miljoen dollar investeren in retail. Intels strategie houdt in dat andere aspecten van IoT en technieken zoals VR en robotica in winkels geïntegreerd worden. Hierdoor zouden verschillende taken, van magazijnbeheer tot betaalproces, ondersteund kunnen worden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.