Netflix NL gegroeid naar ruim 2 miljoen abonnees

Eind 2016 had Netflix ruim twee miljoen abonnees in Nederland, zo blijkt uit cijfers van het Telecompaper Consumer Panel. Aan het eind van het derde kwartaal waren het er nog 1,77 miljoen en eind 2015 zo'n 1,3 miljoen. Netflix

Netflix NL

In Nederland is Netflix gestart in september 2013 en sindsdien is het razendsnel uitgegroeid tot de grootste Video-on-Demand dienst. Van alle Nederlandse huishoudens had eind 2016 ruim 26 procent een abonnement. Een kwartaal eerder was dat 23 procent en een jaar eerder nog maar 17 procent. Overigens is het mogelijk dat sommige huishoudens meer abonnementen hebben op videodiensten, bijvoorbeeld Pathé Thuis, of Videoland. Laatstgenoemde had eind 2016 ruim 200.000 abonnees, ongeveer een tiende van het aantal Netflix-abonnees. Netflix NL is momenteel goed voor ongeveer 4,5 procent van het totale internationale klantenbestand. Dat percentage is het afgelopen jaar licht gedaald, maar dat komt waarschijnlijk doordat het bedrijf zijn werkveld heeft uitgebreid met 130 landen, waaronder Polen en Turkije.

Amazon Prime Video

De komst van Amazon Prime Video in Nederland heeft mogelijk een remmende werking op de groei van Netflix in 2017. Beide videodiensten leveren unieke content, naast in licentie gekochte films en series. Momenteel zijn er nog geen Nederlandse cijfers bekend voor Amazon Prime Video. De dienst werd halverwege december in ruim 200 landen gelanceerd. Netflix heeft met 78 procent overigens veruit de hoogste WoM-score (Word of Mouth). Dat houdt in dat 78 procent van de Nederlandse abonnees de dienst aanraadt bij familie en vrienden. Bij de dienst MyPrime van Ziggo (sinds deze maand bekend onder de naam Ziggo Movies & Series) en het dit jaar gestopte HBO Go, was dat respectievelijk 46 en 45 procent.

Proefabonnement

Mensen in Nederland blijken wel minder vaak van plan te zijn hun gratis proefabonnement om te zetten naar een betaald abonnement. Zo'n 41 procent gaf aan het eind van het derde kwartaal in 2016 aan dit niet te gaan doen. Een jaar eerder was dat maar 30 procent. Deze percentages zijn overigens een stuk lager dan bij MyPrime en HBO. Wat dat betreft scoort Netflix op alle fronten uitstekend.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.