Online videodiensten als YouTube en Netflix populairst

Smartphone met appsOnline videodiensten, en daaraan gerelateerde diensten, zijn de meest gebruikte apps op tablets en smartphones. Dit blijkt uit het onderzoek 'Trends in Digitale Media' dat eind 2016 werd uitgevoerd. Meer dan 1200 Nederlanders van 13 jaar of ouder die gebruikmaken van internet werden ondervraagd. Volgens het onderzoeksbureau GfK is dit representatief voor 13.375.000 internetters.

Onstspanning en makkelijke beschikbaarheid

De populairste diensten zijn YouTube, Uitzending Gemist en Netflix. De onderzoekers hebben ook naar de redenen van het kijken gevraagd. Hieruit komt naar voren dat met name ter ontspanning naar YouTube wordt gekeken en dat voor Uitzending Gemist en Netflix de makkelijke beschikbaarheid als voornaamste reden wordt genoemd. Het device waarmee wordt gekeken is ook verschillend: YouTube wordt met name via de smartphone gekeken, terwijl de andere twee genoemde diensten voornamelijk op de televisie gekeken.

Live kijken gewoon op tv-toestel

Ondanks de populariteit van online videodiensten is live tv-kijken nog steeds onverminderd populair. Van de ondervraagden kijkt 89% het gebodene op het TV-toestel en maar liefst 65% doet dat dagelijks. Toch wordt er ook regelmatig live TV gekeken via mobiele apparaten. Twintig procent doet dat weleens op de tablet, achttien procent kijkt op de laptop en veertien procent kijkt via de PC. Het slechtst vertegenwoordigd bij het live tv-kijken is de smartphone, met 13%.

Bankieren en shoppen in de lift

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat behalve voor videodiensten, de mobiele telefoon steeds vaker gebruikt wordt voor bankieren en online winkelen. Meer dan de helft (52%) bankiert online met de smartphone en het aantal shoppers steeg van 22% in 2015 naar 26% vorig jaar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.