Merendeel Nederlanders wil verbod smartphonegebruik op de fiets

Vanwege het toenemende aantal ongelukken door smartphonegebruik op de fiets, werkt de overheid aan een wettelijk verbod. Hiervoor is steun in de Tweede Kamer. Volgens onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is ook het merendeel van de Nederlandse bevolking voor zo'n smartphoneverbod.

Verkeersongelukkensmartphoneverbod

Veel smartphonegebruikers, met name jongeren, gebruiken hun toestel tijdens het fietsen. Ze tikken berichten of kijken zelfs hele YouTube-fimpjes terwijl ze aan het verkeer deelnemen. Volgens het ministerie speelt smartphonegebruik een rol bij 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is. Harde cijfers ontbreken, maar dat smartphonegebruik op de fiets voor verkeersongelukken en zelfs verkeersdoden zorgt staat vast. Zo is de stichting T-Butterfly opgericht door een ouder wiens kind door smartphonegebruik op de fiets om het leven is gekomen.

Oplossingen

Er zijn van verschillende kanten oplossingen aangedragen. Fietshouders of headsets zorgen ervoor dat de smartphone handsfree gebruikt kan worden. Via voornoemde site is de app Fietsmodus te downloaden. Daarmee verdienen gebruikers punten als ze hun smartphone niet gebruiken tijdens het fietsen. De overheid probeert via campagnes gebruikers bewust te maken van de gevaren. Volgens voorstanders is echter een wettelijk verbod de beste manier om de risico's terug te dringen.

Onderzoek onder Nederlanders

Volgens de uitkomsten van het onderzoek door het ministerie, zijn ook de meeste Nederlanders voorstander van een verbod. Zeventig procent van de ondervraagden vindt smartphonegebruik op de fiets onacceptabel en maar liefst 75% is voor een verbod op actief met de hand bedienen van de telefoon. Circa 60% wil een verbod op het in de hand houden van de smartphone en 40% wil zelfs een totaal verbod op smartphonegebruik op de fiets (inclusief handsfree gebruik).  Fietsers en automobilisten verschillen nauwelijks van mening, wel zijn ouderen grotere voorstanders.

Smartphoneverbod op de fiets

Volgens het onderzoek vindt het merendeel van de mensen dat het de taak van de overheid is om iets aan de kwestie te doen. Minister Schultz van Haegen (van Infrastructuur en Milieu) werkt momenteel aan een verbod op smartphonegebruik op de fiets. Net als bij handsfree gebruik in de auto is het echter de vraag hoe de handhaving geregeld wordt. Maar dat zo'n verbod er komt lijkt met de uitkomsten van het onderzoek weer een stuk zekerder.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.