Apps streamen dankzij Instant Apps op Android

Dankzij Android Instant Apps kun je apps gebruiken die niet op je smartphone geinstalleerd zijn. Deze worden dan als het ware ‘gestreamd’ van internet – alleen onderdelen die je nodig hebt, worden hierbij gedownload. De functie werd tijdens de ontwikkelaarsconferentie I/O 2016 aangekondigd en komt nu als test beschikbaar, lezen we op het Android Developers-blog.

Instant Apps bericht

Nog een beperkt aantal

Vooralsnog staat het systeem alleen open voor een kleine groep ontwikkelaars. De eerste apps om te testen zijn afkomstig van Buzzfeed, Wish, Periscope en Viki. Het belangrijkste van de Instant Apps is dat deze het gebruik van bepaalde functies zonder installatie mogelijk maken. Een voorbeeld: iemand stuurt je een link uit een app als bericht. In plaats van de vraag om deze app nu ook uit de Play Store te installeren, verschijnt een uitgeklede versie ervan op het scherm. Dat is praktisch als je de app niet vaak nodig hebt.

Geen nieuwe smartphone nodig

Als Instant Apps op grote schaal geïntroduceerd worden, is het aan de ontwikkelaars om de functie in hun apps te activeren. Volgens Google is dat heel snel gebeurd – het programmeren van een nieuwe app is hiervoor niet nodig.

Een nieuwe smartphone heb je ook niet nodig. Omdat de Android Instant Apps onderdeel zijn van de Google Play-diensten, werken deze in principe op elk Android-apparaat. Nog een voordeel is dat de Instant Apps razendsnel zijn. Omdat deze in modules zijn opgesplitst, hoeft de telefoon ook slechts een fractie van de code te downloaden.

Alles gaat naar streamen

Tegenwoordig streamen we al bijna alle soorten media … muziek, films, series. Het streamen van apps is de volgende logische stap. Denkbaar zijn zelfs gevolgen voor het gebruik van het mobiele netwerk. Tegenwoordig worden apps vaak nog thuis via wifi gedownload. Maar als deze binnenkort ook gestreamd kunnen worden, zijn gebruikers misschien eerder geneigd om ook onderweg even een nieuwe app te gebruiken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.