Contactloos betalen is in 2016 vervijfvoudigd

Het aantal contactloze betalingen is met 630 miljoen betalingen in 2016 bijna vervijfvoudigd. In december 2016 was 23,5 procent van alle pinbetalingen contactloos. Inmiddels je kun bij twee derde van alle betaalautomaten in Nederland contactloos betalen. Daarvoor zijn intussen ruim 19 miljoen betaalpassen en smartphones geschikt. contactloos

Kleine bedragen

Over het algemeen is elektronisch betalen in 2016 flink doorgegroeid: het aantal pinbetalingen steeg met 10,6 procent. In totaal werd er 3,57 miljard keer elektronisch betaald, voor in totaal ruim 97 miljard euro. Het aantal pinbetalingen voor bedragen tot tien euro is met maar liefst 17,2 procent toegenomen. Meer dan vier op de tien pinbetalingen zijn nu betalingen onder de tien euro. Die groei is voornamelijk het gevolg van de toename in contactloos betalen.

iDEAL

In 2016 is ook mobiel betalen met iDEAL bij online shoppen flink gegroeid, namelijk met 27,3 procent. In 2015 was dit nog 23,2 procent. Dit komt met name door de snelle groei van online winkelen en online facturen betalen. In het hele jaar zijn er 282,6 miljoen iDEAL-betalingen uitgevoerd. Dat was goed voor een bedrag van 23,7 miljard euro.

Mobiel iDEAL

Ongeveer vier op de tien betalingen werden verricht met een smartphone of ander mobiel apparaat. In december vonden er bijna elf miljoen mobiele iDEAL-betalingen plaats. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van december 2015. Het aantal mobiele iDEAL-betalingen is in de laatste maand van 2016 gestegen naar 38,2 procent van het totale aantal iDEAL-betalingen. Dat komt mede door de introductie van diverse mobiele apps waarmee gemakkelijk en snel via iDEAL kan worden betaald. Op Koningsdag 2016 werd na ruim 10 jaar de miljardste iDEAL-betaling geregistreerd. Sindsdien zijn er alweer 200 miljoen nieuwe betalingen bijgekomen. De gemiddelde beschikbaarheid van iDEAL voor consumenten (tussen 7:00 en 1:00 uur) was afgelopen jaar 99,7 procent. Zowel voor internetbankieren als voor mobiel bankieren lag de beschikbaarheid in 2016 op 99,8 procent.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.