‘Fintechs moeten ruimte krijgen om te experimenteren’

Financiële tech-bedrijven schudden de financiële markt op en dwingen 'tradionele' financiële dienstverleners hun bedrijfsmodellen te herzien. Wil Europa niet achterop raken in deze ontwikkeling, dan moet de EU met zijn regelgeving deze fintechs, veelal startups, de ruimte geven om te experimenteren. Dit staat in een rapport van Cora van Nieuwenhuizen, VVD-Europarlementariër en fintechrapporteur voor het Europees Parlement.

fintechs

Fintechs

De fintechs gebruiken de technologische vernieuwing om de financiële dienstverlening opnieuw in te richten. Deze vernieuwing zorgt voor concurrentie. En dat komt uiteindelijk weer ten gunste van de consument. Die heeft meer keuze en is hierdoor uiteindelijk sneller en goedkoper uit, zo schrijft de Telegraaf.

Die concurrentie voor banken komt uit twee kampen. Aan de ene kant krijgen banken concurrentie van grote partijen als Google en Apple, die met Android Pay en Apple Pay zelf betalingen verzorgen. Aan de andere kant zijn er veel fin-tech startups.

Prins Constantijn, Special Envoy van StartupDelta en onlangs nog te gast tijdens de BTG-nieuwjaarsbijeenkomst, benadrukte eind vorig jaar ook al de potentie van startups in de financiële sector. Volgens de prins is het aantal fintech startups in Nederland booming, maar houden investeerders koudwatervrees om kapitaal te stoppen in deze talentvolle bedrijven.

Experimenteren

Behalve koudwatervrees staat ook verouderde Europese wetgeving deze vernieuwing echter in de weg. Hierdoor dreigt Europa de boot te missen, zo concludeert Van Nieuwenhuizen. Door toe te staan om te experimenteren terwijl de toezichthouder meekijkt, doen financiële dienstverleners kennis en ervaring op, zonder dat de belangen van de consument in gevaar komen. “Juist het feit dat ontwikkelingen in fintech zo disruptief zijn, is reden om er gecontroleerd mee te experimenteren.”

Big data en privacy

Voor de vernieuwing van de financiële wereld, maken de fintechs gebruik van big data. Aan die gigantische bergen gegevens die hierbij worden verzameld, hangen echter wel belangrijke privacyvraagstukken. Zo moeten beleidsbepalers bepalen wie de eigenaren zijn van deze gegevens. De Europese Commissie komt later dit jaar met een fintechplan, waarin het rapport van Van Nieuwenhuizen is meegenomen.

[userquote user="906"]“Vanuit de BTG onderschrijven we het feit dat het goed is om ruimte te geven voor experimenten op het gebied van de Europese fintech. Het is goed om binnen kaders te experimenteren, mede omdat hiermee helderheid zal ontstaan in het spanningsveld van de ontwikkeling van nieuwe toepassingen die de nieuwe ICT-revolutie mogelijk maken en de noodzaak cq. plicht om in het kader van de privacybescherming aanvullend data-eigenaarschap vast te stellen. We kunnen en moeten deze noodzaak niet vertragen door angst voor risico's. Risico's kunnen binnen de door Cora van Nieuwenhuizen gestelde context juist beter worden beheerst.”[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.