Europees Parlement bereikt akkoord over tarieven roaming

In Brussel heeft het Europees Parlement dinsdagavond een akkoord bereikt over de tarieven die providers onderling betalen voor roamingdiensten die klanten gebruiken. Het is de laatste stap die nodig is voor het afschaffen van roaming voor consumenten in Europa.
roaming

15 juni 2017

Vanaf 15 juni 2017 mogen Europese providers geen extra kosten in rekening brengen voor bellen, sms'en en internetten in andere Europese landen. In plaats daarvan moeten de bedrijven de kosten onderling met elkaar verrekenen. In de overeenkomst is vastgelegd hoeveel providers hier maximaal voor mogen vragen. Europarlementslid Miapetra Kumpula-Natri geeft aan: “Mensen vanuit de hele EU hebben op ons gewacht om de roamingtarieven per juni 2017 af te schaffen. Alle onderhandelingen zijn nu klaar, waardoor we kunnen bieden wat we hebben beloofd. Net als de consumentenorganisaties in heel Europa zijn we did als een grote overwinning voor Europese consumenten.”

Concurrentie

Voor een telefoongesprek mogen providers onderling maximaal 3,2 cent rekenen. Voor een sms'je naar een ander EU-land maximaal 1 cent. De maximumprijs voor internetten zal de komende jaren steeds verder dalen. Vanaf 15 juni 2017 geldt een maximaal bedrag van 7,75 euro per gigabyte; dat bedrag zal jaarlijks verder dalen, tot 2,50 euro in 2022. Overigens moet het akkoord nog formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en een industriecomité.

Een van de consequenties waarvoor werd gevreesd bij de invoering van het onbeperkt roamen, was dat de providers de abonnementen duurder zouden maken. Het Parlement meent dat dit met de nieuwe afspraken niet nodig zal zijn. “De overeengekomen maximumtarieven verzekeren dat operators efficiënt te werk kunnen gaan in Europa”, aldus Kumpula-Natri. “Tegelijkertijd liggen de prijzen laag genoeg om concurrentie niet in de weg te zitten. Consumenten kunnen dus blijven profiteren van de concurrerende operators.” Bovendien openen deze afspraken volgens de markt voor nieuwe virtuele telecomproviders.

Lagere tarieven

Eerder bereikten vertegenwoordigers van EU-lidstaten een ander akkoord. Daarin werden hogere tarieven gehanteerd, waaronder 10 euro per gigabyte. Zuid-Europese landen wilden de tarieven liever niet teveel verlagen, omdat daar in de vakantieperiode veel wordt verdiend aan roaming. Nu de overeengekomen tarieven toch lager zijn uitgevallen, betekent dit dat de operators hun klanten ‘roam like at home’ kunnen aanbieden, zonder de abonnementsprijzen te verhogen. Gebruikers kunnen dus net zo veel video en audio consumeren als thuis.

Excessief gebruik

Over de limieten van het ‘onbeperkt’ roamen, wordt in de persverklaring niets gemeld. Eind vorig jaar zette de EU een streep door het plan voor een 90-dagen-limiet voor de roaming, maar stelde wel dat providers bij ‘excessief gebruik’ klanten, na hen eerst te waarschuwen, extra kosten te berekenen. Ook over de consequenties over wholesaletarieven buiten Europa wordt nog niet gerept.

[userquote user="906"]“Dit is een goede ontwikkeling in het kader van de harmonisatie van het roamingsbeleid. Het feit dat de kosten nu niet direct bij de consument worden neergelegd, maar de operators dit onderling afhandelen, is goed nieuws. De Europese Commissie heeft getracht zich te houden aan de gedane toezegging en nu lijkt er dus ook consensus te zijn. Hierdoor ontstaat er meer EU-brede transparantie over de tarieven, waardoor dit geen stagnerende werking zal hebben op het consumentengebruik. Deze barrière lijkt nu te zijn weggenomen. Een punt van zorg voor de toekomst blijft nog wel wat de gevolgen zullen zijn voor de abonnementsprijzen, met name over de uitwerking van de regelgeving rond het datagebruik, de wholesale tarieven buiten de EU en het gevaar dat grote providers de kleinere weg concurreren.”[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.