Algemene telecom-bewaarplicht voorlopig van de baan

bewaarplichtDe nieuwe telecom-bewaarplicht die door Minister Blok van Veiligheid en Justitie is voorgesteld, moet opnieuw onder de loep worden genomen. Tot 2015 werden door providers klantgegevens, zoals telefoonnummers, IP-adressen en locatiegegevens, opgeslagen. Zowel het Europese Hof als een Nederlandse rechtbank oordeelde dat deze bewaarplicht te ver ging.

Bewaarplicht in strijd met Europese regels

Het kabinet zette in op een nieuwe versie van de algemene bewaarplicht en heeft dit inmiddels naar de Kamer gestuurd. Hierin werden extra waarborgen opgenomen. Zo moet een rechter eerst toestemming geven voordat gegevens mogen worden ingezien en moeten de gegevens binnen Europa worden opgeslagen. Dit voorstel kan echter ook weer de kast in, omdat het Europese Hof in december 2016 heeft besloten dat een algemene bewaarplicht niet is toegestaan. Gegevens mogen wel worden opgeslagen in het kader van criminaliteitsbestrijding, maar dat mag slechts tijdelijk gebeuren. Bovendien mogen de gegevens alleen betrekking hebben op die specifieke opsporingsactie. De voorgestelde algemene bewaarplicht is in strijd met deze uitspraak.

Nieuw onderzoek

De minister laat in zijn reactie aan de Kamer weten dat de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof opnieuw worden onderzocht. Hij doet dit in overleg met opsporingsinstanties, het Openbaar Ministerie en andere lidstaten van de EU.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.