Uber wil verkeersprobleem in steden oplossen met vliegende auto

Tijdens de BTG Nieuwjaarsbijeenkomst besprak Marieke Fijnvandraat van PwC hoe smart cities verschillende problemen oplossen. Van de straatverlichting en hoeveelheid huisvuil tot de verkeersstromen en bezetting van parkeerplaatsen. In dit laatste domein wordt de autonoom rijdende auto veel genoemd als oplossing. Car-sharing-bedrijf Uber denkt aan een heel andere oplossing: de vliegende auto. Het project heet Uber Elevate.

uber elevate vliegende auto

Vliegende auto

In 2010 publiceerde Mark Moore, advanced aircraft engineer bij NASA, een interssante whitepaper. Hierin bespreekt hij de mogelijkheid van een klein en stil elektrisch voertuig dat opstijgt en landt als een helikopter. Hij noemde het de VTOL, kort voor vertical takeoff and landing. Een vliegende auto dus. Nu stapt Moore, na 30 jaar dienstverband en vlak voor zijn pensioen, over  naar Uber. Als ‘director of engineering for aviation’ gaat hij werken aan het vliegende-auto-intiatief Uber Elevate.

Uber

In oktober benoemde Uber in een whitepaper over verkeer door de lucht de technische uitdagingen voor de industrie, zoals geluidsoverlast, voertuigefficiëntie en accuduur. Moore consulteerde voor dit paper en was onder de indruk. “Ik kan me geen ander bedrijf bedenken dat een sterkere marktleider zou zijn voor dit nieuwe ecosysteem en de VTOL-markt werkelijkheid kan laten worden dan Uber.”

uber elevate vliegende auto

Woon-werk-verkeer

Uber laat het systeem van het bezit van auto’s nu al los en ook vliegende auto’s hoeven niet op ieders parkeerplaats te komen. Volgens Ubers visie worden mensen met traditionele Ubers thuis opgehaald. Ze worden dan naar een vertiport buiten de stad gereden – een soort bushalte voor de heli. Van daaruit worden ze naar de dichtst bij het kantoor zijnde vertiport gevlogen, om van daaruit weer met een normale Uber naar het kantoor te worden gebracht. Op deze manier hoeven de luchttaxi’s maar 75 tot 150 kilometer te overbruggen. Tijdens het boarden kunnen ze deels opgeladen worden.

Tijdspanne

Moore verwacht de eerste serieuze vliegende auto’s al binnen drie jaar te zien. Ze zullen voorlopig nog wel door een persoon worden bestuurd. Voor daadwerkelijke implementatie van Uber Elevate is echter wel meer nodig dan de technische uitdagingen. Zo moeten vliegende-autobouwers zelf onderhandelen met onderdelenleveranciers om de prijzen omlaag te krijgen en moet er nog uitgebreid gelobbyd worden om vergunningen te krijgen voor vliegtuigen en de restricties in het luchtverkeer wat in te dammen. Volgens Moore is Uber, met 55 miljoen actieve gebruikers, de aangewezen partij om te laten zien dat hier een winstgevende en veilige markt voor is.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.