Vaste telefoonlijn nog niet verdrongen door mobiele telefonie

Volgens recent onderzoek van het Telecompaper Consumer Panel is de vaste telefoonlijn nog springlevend. Ook al is dankzij mobiele telefonie een vaste lijn niet noodzakelijk, veel Nederlanders maken er nog geregeld gebruik van. Daarbij worden verschillende redenen opgegeven om (naast een mobiele lijn) ook een vaste lijn te hebben.

Aantal lijVaste telefoonlijnnen en gebruik

Het aantal vaste lijnen is redelijk stabiel, in het derde kwartaal van 2016 waren het er nog steeds ruim 6 miljoen. Terwijl het aantal traditionele ISDN- en analoge lijnen afneemt, komen er digitale telefonielijnen bij. De omzet uit de vaste lijnen daalt wel. Het gebruik daalt ook, maar een derde van de Nederlanders belt nog meerdere dagen per week via de vaste lijn. Een kwart belt zelfs nog dagelijks via de vaste lijn. Bij 11 procent van de Nederlanders is de vaste lijn er alleen voor inkomende gesprekken.

Redenen voor een vaste telefoonlijn

Voor het gebruik van een vaste telefoonlijn geven consumenten verschillende redenen op. Een voordeel dat wordt genoemd door een vijfde (21%) van de consumenten is dat de vaste lijn altijd beschikbaar is, terwijl bij de mobiele telefoon de accu leeg kan raken. Eenzelfde percentage geeft aan de vaste lijn te houden omdat hun vaste nummer nu eenmaal bij anderen bekend is als hun telefoonnummer. Daarnaast geeft 18 procent aan de vaste lijn te gebruiken omdat dit goedkoper (of zelfs gratis) is. Een derde van de Nederlanders geeft aan binnenshuis met de vaste lijn te bellen en buitenshuis met de mobiele telefoon.

Vaste telefoonlijn en multiplay

Een andere reden dat mensen toch een vaste lijn hebben is omdat dit deel uitmaakt van een pakket met internet, tv of mobiele telefonie. Een derde van de Nederlanders geeft aan vaste en mobiele telefonie bij dezelfde aanbieder te hebben als onderdeel van een multiplay-pakket. Twee jaar geleden was dat nog dertig procent. De omzet uit multiplay-pakketten is in een jaar tijd met twee procent gegroeid.

Veranderingen

Voorlopig is de vaste telefoonlijn dus nog niet verdwenen. Mogelijk dat nieuwe ontwikkelingen wel verandering in het gedrag van consumenten kunnen brengen. Zo zullen betere accu's, betere indoordekking en lagere tarieven allemaal het gebruik van de mobiele telefoon binnenshuis aanmoedigen. Ook de beschikbaarheid van multiplay-pakketten zonder vaste telefonie hebben hier invloed op.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.