Bedrijven slaan handen ineen voor cybersecurity Internet of Things

De IoT Cybersecurity Alliance brengt een aantal marktleiders op het gebied van apparaatbeveiliging, connectiviteit, cloud en software bij elkaar. Met elkaar hopen ze te komen tot een complete end-to-end IoT-beveiliging.
cybersecurity IoT
In de IoT Cybersecurity Alliance zijn de bedrijven AT&T, IBM, Nokia, Palo Alto Networks, Symantec en Trustsonic verenigd. Aan de hand van gedeelde ervaringen gaan de bedrijven strategieën ontwikkelen om de uitdagingen rond IoT het hoofd te bieden.

Vier hoofddoelen voor IoT cybersecurity

Met de toename van het aantal verbonden apparaten worden ook de veiligheidsrisico's groter. Volgens AT&T is in de afgelopen drie jaar het aantal aanvallen dat zich richt op kwetsbaarheden in IoT-devices met ruim 3% toegenomen. Moderne bedrijven koppelen een groot aantal apparaten met de buitenwereld, van robots op de fabricagevloer tot pacemakers en koelkasten. Om deze bedrijven te beschermen is innovatie in de gehele IoT-keten noodzakelijk. Hiertoe heeft de alliantie vier doelen opgesteld:

 • Samenwerking en onderzoek van veiligheidsrisico's aan de hand van praktijkvoorbeelden rond connected cars, industrie, smart cities en gezondheidszorg. Dit moet leiden tot meer veiligheid over de gehele keten;
 • Zorgen voor een goede beveiliging van elke kritische laag (endpoint, verbinding, cloud en gegevens- en applicatielaag);
 • Gebruikers beveiligen tegen alle huidige en toekomstige gevaren zodat ze veilig gebruik kunnen blijven maken van de IoT-diensten en -infrastructuren;
 • Invloed uitoefenen op beveiligingsbeleid van organisaties. Dit doen de alliantieleden vanuit hun leidende positie. De wetenschap dat de producten en diensten veilig zijn voor consument en fabrikant neemt veel onzekerheid rond de implementatie van IoT weg.

"Of het nu gaat om connected cars, een pacemaker of koffiezetapparaat, ieder apparaat dat verbonden is met internet is een potentieel toegangspunt voor cyberinbraken", zegt Bill O'Hern, Chief Security Officer bij AT&T. "Toch stelt ieder apparaat geheel eigen beveiligingseisen. Vandaar dat er moet worden samengewerkt om een allesomvattende IoT-beveiliging te realiseren, de zogenaamde holistische beveiliging", aldus O'Hern.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.