Dumbphones nog niet dood? Nokia komt met nieuwe 3310

De comeback van het Finse Nokia staat voor de deur. Fabrikant HMD Global, die de merken en patenten van Nokia en Microsoft mag gebruiken, gaat eind februari tijdens de Mobile World Congress (MWC) in Barcelona nieuwe smartphones presenteren. Maar nog spannender is het gerucht dat HMD een nieuwe versie van de legendarische Nokia 3310 gaat presenteren.

Klassieker van Nokia

De Nokia 3310 kwam in 2000 op de markt en is veruit het populairste model van het bedrijf. De mobieltjes van Nokia waren robuust en scoorden punten met extreem lange accutijden. Met de 3310 kon je bellen en sms’en, evenals een paar games spelen zoals Snake.

Het is niet bekend hoe ver HMD Global met de revival van de 3310 wil gaan. De fabrikant heeft nu al een paar ‘dumbphones’ op de markt, maar deze hebben qua uiterlijk niet veel gemeen met hun overgrootvader. Ook hebben deze modellen al kleuren-touchscreens – dat was anno 2000 nog toekomstmuziek. Het monochrome display van de 3310 had een resolutie van 84 x 84 pixels. Dat was genoeg voor drie regels tekst met 16 tekens.

Nokia 3, 5, 6

Uit zijn smartphone-afdeling komt HMD met de Nokia 6, die in China al een paar weken op de markt is. Deze middenklasser Android met recente software (Android 7 Nougat) heeft een 5,5-inch display in full-hd, een Snapdragon 430-processor met acht kernen à 1,4 GHz en 4 GB werkgeheugen. In totaal heb je 64 GB opslag voor apps, foto’s en andere gegevens. Bij ons gaat de Nokia 6 zo’n 250 euro kosten.

Voor de kleinere modellen Nokia 3 en 5 verwachten we een lagere prijs en ietwat slechtere hardware. Met deze instapmodellen mikt de fabrikant op een prijs tussen de 150 en 200 euro. Er is nog geen sprake van een premium-model.

Maar het echte nieuws blijft sowieso de Nokia 3310. De ‘dumbphone’ is niet dood te krijgen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.