Google heeft veel minder ballonnen nodig voor Project Loon

Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft nog geen toegang tot internet en Google wil graag de hele mensheid op het internet hebben. Met behulp van speciale ballonnen moet iedereen, ook in de gekste uithoeken van de aarde, van een internetverbinding worden voorzien. Dat gaat voorspoediger dan Google zelf aanvankelijk had kunnen denken: Project Loon is onverwacht in een stroomversnelling geraakt.

Project Loon Google

Project Loop verloopt voorspoediger dan gedacht

Met Project Loon wordt er een netwerk van ballonnen in de lucht gehouden. De ballonnen verspreiden een 4G-signaal en bevinden zich op zo’n 20 kilometer hoogte. Op die hoogte zijn er verschillende luchtlagen met ieder hun eigen bewegingen en snelheid. Door de ballonnen naar boven of naar beneden te sturen, belanden ze op plekken waar de internettoegang nodig is. De techneuten van Google zijn in de loop der jaren beter geworden in het voorspellen van de bewegingen van de luchtlagen en de ballonnen blijken veel beter onder controle te houden dan gedacht en daar zijn ze bij Google blij mee:

‘Je doet onverwachte ontdekkingen die je sneller vooruit stuwen dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Het Project Loon team had net een van deze magische, toevallige ervaringen. Ze hebben nu zelfs hun eigen verwachtingen overtroffen voor wat betreft de algoritmen waarmee de ballonnen rond de aarde navigeren. Internet voor mensen in landelijke en afgelegen gebieden is hiermee in een klap een stuk dichterbij gekomen.’

Ballonnen in clusters

Het plan was aanvankelijk om hele rijen met ballonnen in een constante stroom rondom de aarde te laten zweven. Niet nodig: Google blijkt in staat om de ballonnen aan te sturen en te clusteren, precies op de plekken waar ze nodig zijn. Dat betekent dat er veel minder ballonnen ingezet hoeven te worden dan vooraf was berekend: dat maakt Project Loon financieel gezien direct een stuk aantrekkelijker. In de video hieronder worden de ontwikkelingen uitgelegd.

YouTube player

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.