Verwachting: in 2021 zijn er gemiddeld 8,7 smart home devices in huis

Het aantal huishoudens dat slimme apparaten gebruikt, is groeiende. Volgens een voorspelling van onderzoeksbureau Ovum  groeit het aantal naar 463 miljoen wereldwijd in 2021. In 2016 bedroeg dat aantal 90 miljoen. Het aantal verkochte apparaten zal in 2021 1,4 miljard bedragen. Het merendeel van deze apparaten staat in de VS en China, vanwege het enorme aanbod en de makkelijke verkrijgbaarheid.smart home

Google Home en Amazon Echo

De grote aanjagers zijn onder meer camera's, deursloten en -sensors en apparaten zoals ledlampen en thermostaten. Apparaten die steeds belangrijker gaan worden in het smart home zijn interactieve luidsprekers. Dat zijn bijvoorbeeld Google Home en Amazon Echo die je middels stemcommando's allerlei taken kunt laten uitvoeren. Zodra deze apparaten hun weg eenmaal naar de woning hebben gevonden, ligt de drempel om andere slimme apparaten in huis te halen een stuk lager, zo is de verwachting. De beperkte verkrijgbaarheid van de interactieve luidsprekers buiten de VS geeft bedrijven in andere landen de gelegenheid om hun eigen varianten op de markt te brengen. Eventueel in combinatie met beeldscherm en camera zoals de Little Fish van het Chinese bedrijf Baidu. Maar ook Lenovo werkt aan zijn eigen sprekende thuisassistent.

Smart Home Services

De grote kansen voor het bedrijfsleven zitten volgens Ovum in het aanbieden van smarthome-diensten. Volgens het onderzoeksbureau zullen in 2021 zo'n 15,5% van de huishoudens apparaten voor slimme beveiliging hebben. Echter, slechts 6,2% neemt een professionele smart-beveiligingsdienst af tegen betaling. "Dit gat tussen apparaten en diensten geeft aan dat er kansen liggen voor het ontwikkelen van een businessmodel rond smarthome-technologie", zegt Michael Philpott van Ovum. "Men moet echter innovatief en bereid zijn om met thirdparty-devices te werken. Anders levert het niets op", aldus Philpott.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.