Spotify marktleider muziek-streamingdiensten in Nederland

De populariteit van streamingdiensten voor muziek en andere media neemt nog steeds toe. Volgens recent onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK is Spotify is in Nederland marktleider bij de muziekdiensten en wordt het vooral via de mobiele telefoon gebruikt. De dienst wordt door veel providers aangeboden als optie bij een telefoonabonnement.

Spotify wereldwijd

De populariteit wereldwijd is snel toegenomen. In 2014 had de streamingdienst nog slechts 10 miljoen betalende gebruikers, in maart 2016 was dit aantal al opgelopen tot 30 miljoen.  Het totale aantal gebruikers ligt nog veel hoger. Juni vorig jaar werd de grens van 100 miljoen gebruikers overschreden. Het aantal betalende gebruikers is relatief hoog, wereldwijd heeft ruim een kwart van alle gebruikers een betaald Premium-abonnement.

Muziekdiensten in Nederland

Met 3,3 miljoen luisteraars wordt Spotify door circa een op de vijf Nederlanders gebruikt. Het op veel Apple-apparaten geleverde Apple Music komt op de tweede plaats met 2,7 miljoen personen. Deezer en andere streamingdiensten zoals Google Play Music hebben een kleiner marktaandeel. Spotify heeft bovendien veel betalende gebruikers, in Nederland procentueel zelfs meer dan wereldwijd het geval is. Wereldwijd lag het aandeel betalende gebruikers een jaar geleden nog op bijna 30 procent.  In Nederland was dat ruim 40 procent.

Spotify

Jongeren en smartphones

Volgens het onderzoek van GfK is Spotify vooral onder jongeren (beneden 35 jaar populair). Meer dan driekwart van alle bezoeken vond plaats via de smartphone, ondertussen het meest gebruikte apparaat voor internetten. Volgens ander onderzoek betaalt bijna de helft van de Premium-gebruikers dit bovendien via zijn mobiele abonnement. Dat de dienst door veel providers als optie bij het abonnement wordt aangeboden, zal hier vast aan bijdragen. Zo spelen ook de providers een belangrijke rol op de markt voor streamingdiensten.

Providers en streamingdiensten

Streamingdiensten zoals Spotify zorgen ervoor dat gebruikers meer mobiele data in hun abonnement willen. Andersom kunnen hogere datalimieten of onbeperkt internet de populariteit van streamingdiensten vergroten. Providers en streamingdiensten hebben hier beiden belang bij. Tegen 'datavrij' Spotify aanbieden bij een abonnement zoals T-Mobile doet, heeft toezichthouder ACM echter bezwaar aangetekend.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.