Onderzoek: mobiele gebruikers vinden korte vertragingen al snel vervelend

De Duitse tak van Vodafone heeft laten meten wanneer gebruikers een netwerkvertraging storend vinden. De tolerantie van de gebruikers is erg laag, zelfs al gaat het slechts om een selfie.

mobiel bereik

Enorme stress

Al vertragingen van twee seconden tijdens het uploaden van een selfie naar Facebook zorgden bij de testpersonen voor enorme stress. Dat staat in het onderzoek van Ericsson en Vodafone Duitsland, dat gisteren gepubliceerd werd. In het project werd middels een elektro-encefalogram (EEG) de hersenactiviteit van 150 proefpersonen gemeten. De resultaten tonen dat zelfs korte vertragingen tot meer inspanning en meer stress leiden.

De deelnemers moesten met een smartphone binnen 10 minuten 13 opdrachten vervullen. Daarbij werd de kwaliteit van het netwerk verlaagd. Tot de taken behoorden algemene activiteiten, zoals surfen op internet, streamen van video’s en het uploaden van selfies. Naast de hersenactiviteit werd de beweging van de ogen en de hartslag gemeten.

Voorkom haperingen

‘Het onderzoek toont aan hoe snel smartphone-gebruikers ontevreden reageren als het netwerk geen optimale prestaties levert’, aldus Guido Weißbrich van Vodafone Duitsland. ‘Al een vertraging van één seconde heeft enorme invloed op de gebruikservaring.’ Hij concludeert dat bijvoorbeeld streamingdiensten ervoor moeten zorgen dat er geen haperingen bij hun service ontstaan.

Als kanttekening bij het onderzoek moet er natuurlijk gezegd worden dat zowel Ericsson als Vodafone een groot belang hebben in een uitbreiding van de netwerkinfrastuctuur. Het zou dus raar zijn als ze tot een andere conclusie komen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.